Església de Sant Jaume de Puigdemàger – Els Prats de Rei / Anoia

Església de Sant Jaume de Puigdemàger – Els Prats de Rei

Estat actual de l'antic cementiri, situat al davant de l'església

Vistes des de l'Església de Sant Jaume de Puigdemàger – Els Prats de Rei

Vistes des de Sant Jaume de Puigdemàger

I T I N E R A R I

Situació: Dalt d'un turó que presideix el pla on encara hi ha el centenari Hostal del Bou, en terrenys de Els Prats de Rei, vila i municipi de la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Època: Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat). Antiga església del castell de Puigdemàger, situat al costat.

Estat: Ruïnós total. Lliurament accessible, tot i que és perillós d'entrar-hi, no és gens improbable que ens caigui quelcom pel cap, a més de que és força incòmode la circulació pel petit interior, completament envaït per les males herbes.

Als voltants hi ha restes d'edificacions de l'antic llogaret de Puigdemàger, avui dia abandonat, documentat des de l'any 1070 i que fou un centre històric notable.

Per accedir-hi i per altres informacions, veure la nostra pàgina del Castell de Puigdemàger.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2014):

“ Descripció

Es tracta d'una església romànica del segle XII construïda amb carreus de pedra, que avui dia són junt amb el campanar també de pedra, les úniques restes que en queden d'aquesta església.

Les cobertes s'han perdut totalment degut a l'abandonament a que es troba avui l'església. Estela funerària Petita peça de pedra, d'uns 50 m d'alçada. La base té forma de piràmide trucada i la part alta és rodona, amb una creu dins un cercle escolpits en relleu.

Notícies històriques

L'església de Sant Jaume de Puigdemàger fou una parròquia independent, que el segle XV s'uní en qualitat de sufragània a Sant Pere Sallavinera.

El seu terme tenia 8 famílies el 1387 i que el 1788, quan es va refondre amb Solanelles per formar un efímer municipi.

Entorn de l'església, un edifici de nau romànica amb absis i portal adovellat a migdia, es troba el clos del vell cementiri tot esventrat i abandonat com els clapers de pedra que algun dia formaren el seu nucli.”