Ermita de Santa Madrona – Arnes / Terra Alta

Situació: A les afores d’Arnes, vila i municipi de la comarca de la Terra Alta (Tarragona).

Època: Segle XIV - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Aparenta un bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Accés - Visitada el 04/05/2013:

A la vora d'Arnes, entre els PK 10-11 de la carretera T-330 hi ha una desviació (N 40 54 37 E 00 15 14) , en baixada, per on cal continuar. No hi ha cap indicació però l'ermita ja és clarament visible. Aquest darrer i curt tram del camí, és de terra, però perfectament transitable.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2013):

“ Descripció

Ermita situada a la vora dels Algars, fora d'Arnes, feta de mamposteria amb reforços de carreu, essent la part més interessant el porxo, tot de carreu, amb volta nervada de creveria quadripartita.

Consta el conjunt de dos cossos, el primer més alt, amb porxo, cor i campanar d'espadanya, el segon, de l'església pròpia, amb volta de canó apuntat i amb contraforts a l'exterior.

Presenta una coberta de teula a dos aigües. Es tracta d'un conjunt gòtic dels ss XIV XV, aprofitant restes anteriors i reformes posteriors.

Notícies històriques

A la vora de l'ermita es troba un hort amb altres parets de pedra, font, portes adintellades i una data, "1710". “

• Per complementar la informació anterior, de la pàgina web de l’Ajuntament d’Arnes, ens complau extreure la següent informació (Maig 2013):

“ L'ermita de Santa Madrona (s. XVI-XV) consta d’una sola nau de planta rectangular, absis poligonal de tres costats i un cor. En un dels costats de l'absis s'hi va construir posteriorment la sagristia.

No sabem gaire sobre la seva història pel fet que durant la guerra civil fou incendiada i no va quedar documentació.

Existeix una cançó tradicional en la qual es demana aigua a Santa Madrona, patrona de la Vila. El 15 de març, dia de la seva onomàstica, els arnerols i arneroles van en romeria fins a l'ermita on es fan actes religiosos i lúdics, com ara la venda de pastes típiques, la paella popular, etc...

A prop de l’ermita trobem l’àrea recreativa de la Font del Cigró. “

Mostra Terra Alta en un mapa més gran