Ajuntament d’Arnes / Terra Alta

Situació: A Arnes, vila i municipi de la comarca de la Terra Alta (Tarragona).

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Excel·lent estat. Actualment acull les dependències de l'Ajuntament d’Arnes.

Altres noms: Casa de la Vila.

A la plaça de la Vila.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Maig 2013):

És tracta de l'edifici més interessant d'Arnes i potser, el millor de tota la Terra Alta.

Renaixentista, de planta rectangular, està totalment exempt i fet de carreus.

A la planta baixa hi ha una llotja coberta, com un porxo, amb quatre arcades de mig punt amb arquivoltes, sobre columnes monolítiques molt grosses.

Al primer pis hi ha sis finestres amb llindes i mitges columnes jòniques adossades suportant un fals entaulament amb fris i cornisa rematat amb un frontó triangular amb acroteris i polleguerals amb volutes.

Per la part de darrera s'han obert finestres sense respectar la tipologia pròpia de l'edifici.

Al segon pis, hi ha una galeria correguda, actualment encegada.

Les plantes estan delimitades per motllures, que es fan més complexes a l'hora de rematar l'edifici i on trobem gàrgoles.

L'interior es recent i l'actual accés, posterior, està centrat com l'original, al lateral.

Sobre la porta central, a una dovella trobem l'escut d'armes.

Notícies històriques

Al fris de les finestres es pot llegir, consecutivament d'unes a altres, una inscripció amb la data de construcció "1584" i el nom de Joan Vilabona de Queretes.

L'any 1835, durant les guerres carlistes, fou cremat, fent-se de nou l'interior i obrint l'actual accés datat el 1836.

Té la gran importància de ser un dels primers edificis renaixentistes de Catalunya, on el gòtic durà més temps que a les altres regions veïnes.

La planta baixa va ser, fins fa vint-i-cinc anys, un bar, i una vegada va deixar de ser-ho, volien instal·lar-hi la consulta del metge.”

• Teníem (I encara tenim) dubtes (raonables ?). Calia, com totes, classificar  aquesta  edificació. I ho hem fet com a “Casa forta ” (?), doncs no és una edificació militar, ni tampoc religiosa. Com a edificació civil no havia estat un palau. Així doncs, l'hem “batejat” amb aquesta etiqueta.

Terra Alta : Veure en un mapa més gran.