Capella de Sant Onofre – Horta de Sant Joan / Terra Alta

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys d'Horta de Sant Joan, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Terra Alta (Tarragona).

Època: Segle XIV – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 13/05/2016:

Per visitar aquesta capella cal dirigir-nos en primer lloc al Convent de Sant Salvador. Transcriurem les mateixes instruccions que figuren a la pàgina corresponent:

Iniciem l'itinerari a la sortida d'Horta, en un punt situat a 40 57 05.98 00 19 02.28, des de la carretera T-334, d'on surt un carrer anomenat Costums d'Orta i on hi ha un indicador per anar al Convent de Sant Salvador, i a la Muntanya de Santa Bàrbara.

Durant el proper recorregut, pel carrer que al mapa de Google s'identifica com a carrer de la Bassa del Mur, anirem trobant indicadors que ens dirigiran sense problemes al Convent. La silueta de la muntanya de Santa Bàrbara, ens donarà en tot moment informació de la situació.

A la darrera part del camí, en un lloc situat a 40 57 22.72 00 19 34.78, hi ha un trencall (*) amb indicacions: per la dreta anirem al Convent de Sant Salvador.

Arribats a Sant Salvador, aparcarem (40 57 24.9 00 19 50.8) còmodament el vehicle a l'esplanada situada al davant.

Tot seguit, situats de cara a les escales de la façana principal, continuarem, a peu, per la part esquerra de l’església i ens dirigirem cap a la cara posterior del convent.

Des d'aquest lloc (0)  40 57 24.3 00 19 55.1, surten diversos camins, sense cap indicació. Cal continuar pel del mig, en pujada, la fotografia del qual facilitem a continuació.

L'església envoltada d'arbres, ben aviat serà visible, a l'esquerra del camí.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Maig 2016):

“ Descripció

Capella de planta rectangular amb murs d'aparell de pedra, de carreus força grans i ben tallats a la façana principal i als angles dels murs i de mida petita i irregulars a la resta dels murs.

Cap el 1998 fou rehabilitada i refeta la coberta, a dues vessants i de teula àrab.

La façana principal té la porta d'entrada d'arc de mig punt adovellat, tot i que no conserva els batents per a tancar-hi l'accés. Les façanes laterals tenen sengles finestres de petites dimensions.

L'interior no té cap element ornamental.

Notícies històriques

Vers el 1998 es va construir de nou la coberta, amb dues vessants i amb teula àrab, i es van consolidar els elements estructurals, tot rejuntant tant els carreus grossos com els petits. Les obres de rehabilitació foren finançades pel Pla "FEDER" de la CEE.

Aquesta capella és utilitzada pels religiosos del convent de Sant Salvador.”

• (*) Si des d'aquest punt seguim recte, podrem arribar en primer lloc a la --> Torre del Prior, també coneguda com la Torre de Galindo i posteriorment a la zona fluvial coneguda com Les Olles. Aquest bonic indret es documenta a la nostra pàgina web corresponent al Convent de Sant Salvador.