Els Trullets – Benavent de Segrià / Segrià

I T I N E R A R I

Situació: A Benavent de Segrià, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Segrià (Lleida).

Època: Medieval. Sembla ser que varen ser abandonats cap al segle XIX, amb motiu de l'aparició de la fil·loxera.

Protecció: No ens consta.

Estat: Presenten un relatiu bon estat, tot i que hi ha deixalles i vegetació al seu interior. No gaudeixen de cap tipus de protecció física. Malauradament, també i gràcies a aixó, l'interior dels trulls presenten un aspecte força descuidat.

Per altra banda, no s'hauria de menystenir el perill de caure a dins i la fondària que tenen. Fins i tot un home ben plantat, tindria serioses dificultats per sortir-ne sol, si caigués en segons quina cavitat ...

Accés - Visitats el 25/09/2015:

Hem preguntat a un senyor gran del poble, que de manera expeditiva, ens ha donat les instruccions clares, concretes i concises: el trobarem a sota del dipòsit d'aigua del poble: O.K.

Una vegada completada la visita, a casa, situant les dades sobre un mapa de Google, comprovem que aquestes curioses concavitats,  es troben al carrer camí de la Bassa, a les afores del poble.

Llevat d'un cartell informatiu que hi ha in situ, no havíem trobat pas cap més indicació.

A la xarxa, sobre els trulls, només havíem trobat una mínima informació a la pàgina web de l'Ajuntament de Benavent - 25-09-2015.

En data 21/04/2020 comprovem l'existència d'una informació més extensa a la següent pàgina: Els trullets - Ajuntament d'Algerri

Localització: Benavent de Segrià: N 41 41 47.5 E 00 37 48.5 – Altitud: 235 m.

Altres

Pàgines relacionades:

• Torcularium– El llegat del vi i de l'oli en el paisatge

Què és un trull ?

“Safareig o pica cavat a la pedra, destinat a guardar-hi l’oli procedent de la premsa”.

També cal considerar el següent ús:

“ La utilitat dels Trulls era emmagatzemar el vi durant el temps necessari per fer el procés de la fermentació, i posteriorment extreure aquest líquid per comerciar o consumir.

El sòl on estan construïts està format per roca de guix cristal·litzat. La dada interessant d’estar ubicats en la roca de guix rau en que aquest mineral ajuda a realitzar la fermentació en aquesta fase de producció de la preuada beguda.”

Trull:  Pàgines de Catalunya medieval, on hi ha informació (text i/o fotografies) sobre aquestes construccions.

Què és una tina ?:

“ Una tina és un recipient gran i obert per dalt. En alguns llocs és anomenada cup.”

Tines:  Pàgines de Catalunya medieval, on hi ha informació (text i/o fotografies) sobre aquestes construccions.

Què és un cup ?

“ Recipient generalment d’obra sobre el qual es trepitja el raïm i on el most es transforma en vi.