Dolmen de La Paborda – Alp / Girona

espereu…

Dins del terme municipal d'Alp, (però no precisament a la vora d'aquesta població, ni molt menys ...), hi ha unes interessants restes d'època neolítica:

Dolmen de la Paborda

Dolmen de la Paborda - Alp.

I T I N E R A R I

Situació: Trobarem aquest dolmen a la vora de la Molina, entitat de població d’Alp, vila i municipi de la comarca de la Cerdanya (Girona).

Època: Neolítica.

Protecció: Ho desconeixem

Estat: Bon estat. Lliurament accessible.

Altres noms: Dolmen del Paborde.

Una de les possibles opcions, per arribar-hi, podria ser la següent:

Dins de la Molina, al final del carrer Dàlia (42 20 42.7 01 57 25.6) hi ha un cartell verd de senderisme que assenyala per anar en direcció a un turó proper. Deixem el cotxe aquí i continuem a peu.

A la vora de la faldilla del turó, travessem un petit rierol. A l’altra banda hi ha un altre cartell, que assenyala una mica malament, cap a la dreta. En realitat caldria pujar el turó que tenim al davant per davant d'on hem aparcat el cotxe, en el mateix sentit del carrer Dàlia.

Dalt d’aquest turó hi ha un tancat de pedra força evident. Cal resseguir-lo en direcció a l’esquerra i ja veurem el dolmen.

El mapa següent, una captura de pantalla de Google Maps, complementada amb anotacions manuals, ens indicarà el camí, sense cap mena de dubte.

“ Descripció

Es tracta d’un sepulcre megalític de cambra simple o "pirinenca" que es troba restaurat. Només li manca la llosa rebaixada frontal. El túmul, de terra i pedres, té un diàmetre d’entre 7,5 i 8 metres i és quasi circular.

La longitud màxima de les lloses és de 2,13 metres per 1,75 d’alçada màxima i 0,30 de gruix. La seva orientació és de 180º al sud. La coberta té un diàmetre d'1,87 metres i un gruix d’entre 0,27 i 0,30 metres. Les lloses són d’esquist pissarrós paleozoic. Algunes de les lloses presenten motius parietals: dues cassoletes i petites cavitats allargassades i en ocasions corbes. No es trobà material arqueològic original.

Context

Dolmen situat enmig d'un prat, al cim d'un tossal just al davant de l'estació de ferrocarril de La Molina.”

MAPA de situació del dolmen de la Paborda:

Cerdanya : Veure en un mapa més gran.