Torre de Riu – Alp / Cerdanya

torre-de-riu-alp-101104_703bisblog

La Cerdanya, des de la Torre de Riu- Alp.

Situació: A les afores d’Alp localitat de la Cerdanya (Girona).

Època: És una antiga torre fortificada, del segle XIV, transformada en un caseriu senyorial. Amb aspecte de castell de compte de fades.

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat)

Estat: De propietat privada, està considerada una de les edificacions més emblemàtiques del municipi.

Accés - Visitada el 04/11/2010:

Iniciem l’itinerari a la Plaça Catalunya (42 22 28.7 01 53 26.7), dins de la localitat d’Alp i continuem per l’avinguda de la Molina fins un lloc on hi ha un trencall a mà esquerra (42 22 18.2 01 53 45.9), per on continuem, passant per un petit pont i la casa ja és visible tot seguit.

Aparquem al voral de la carretera.

Localització: N 42 22 18.0 E 01 53 52.9 - Altitud: 1.169 m.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Març 2013):

" Descripció

Casa amb caràcter de castell, envoltada per una muralla amb merlets i dues torres circulars. La planta és rectangular. És un edifici que té planta baixa i dos pisos. La façana està orientada cap a migdia, i l'entrada està flanquejada per dues torres circulars cobertes amb un alçat conoïdal. Hi ha quatre garites als angles de la part superior de l'edifici, totes elles cobertes també amb alçat conoïdal. Totes les obertures tenen un tractament classicista, amb finestres coronelles triforades, emmarcades per uns arcs cecs ogivals a sobre dels quals hi ha elements heràldics. La teulada és a quatre vessants, coberta de pissarra. Té al costat una capella neo-romànica. A principis del segle XX es transformà en un "castell" del tipus francés amb dues grans torres quadrades i altres elements fantasiosos

Notícies històriques

Antiga fortalesa. D'origen desconegut. Antiga propietat agrícola i ramadera. L'any 1896 el seu propietari, José Nicolás de Olzina, la va transformar en un castell, dut a terme per Calixto Freixa, mestre d'obres."

• Adossada a l’edifici principal hi ha la Capella de la Divina pastora, amb una reproducció de la imatge de la mare de Déu d'Ovella, una de les verges més venerades de la zona.

Durant la guerra civil (1936-1939), tant la capella com el castell, varen patir importants destrosses.

• De la pàgina web Pat.mapa, i referit a aquesta capella, ens complau extreure la següent informació (Març 2013):

" Descripció

La Capella de la Divina Pastora forma part de la Torre del Riu. És un edifici neogòtic d'una sola nau, i té un campanar de torre octogonal al sud-est, amb vuit finestres rectangulars i una teulada piramidal, recoberta de pissarra. La porta d'entrada està flanquejada per dues columnes i sobre d'elles hi ha un arc ogival. Al costat de la porta hi ha dues finestres rectangulars, que a sobre tenen sengles escuts heràldics i estan envoltades per arcs de mig punt. Sobre la porta, i seguint un eix transversal, hi ha un rosetó i una creu de pedra. L'absis ha estat construït amb forma de torre de muralla i té vuit merlets. A l'interior de la capella hi havia la Mare de Déu d'Ovella, que fou destruïda el 1936. Al seu lloc s'hi emplaçà una Mare de Déu del segle XVI."

Edificacions properes:  Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines: Una interessant pàgina relativa a aquesta edificació, La Torre de Riu en format PDF, publicada per L'EROL,  web de recursos bibliogràfics del Berguedà.

Cerdanya : Veure en un mapa més gran.

.