Església de Santa Maria de Mosoll – Das / Cerdanya

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de Mosoll, entitat de població de Das, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca de la Cerdanya (Lleida).

Època: Segle XII – Romànic -  Generalitat de Catalunya.*

Altres noms

Senzill de localitzar, a tocar del camí d'accés i perfectament visible.

Aparcament al voral del camí, si és possible.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2018):

“ Descripció

L'església de Santa Maria de Mosoll es troba a 1 km d'Alp, aïllada en mig de la plana de la gran vall de la Cerdanya.

És d'una sola nau, coberta amb volta de canó apuntada, i dues capelles laterals poc profundes, obertes en l'espessor dels murs. A llevant, hi ha l'absis semicircular amb una sola finestra de doble esqueixada, de mig punt. A la paret lateral orientada al migdia, s'obra una senzilla porta amb l'arcada adovellada i una altra finestra. El campanar d'espadanya de dues obertures comprèn tot el llarg de la façana de ponent on hi ha una altra finestra com la de l'absis.

El subsòl de l'església està ple de sitges aparegudes en les excavacions de l'any 1975

Entrant a l'esquerra de la porta, destaca la pica baptismal, senzilla i de marbre gris de 23 cm (segles XIII o XIV).

Al Museu Nacional d'Art de Catalunya es conserven part de les pintures murals que decoraven l'absis i el frontal d'altar del segle XIII

Notícies històriques

Consta en l'acta de Consagració de la Seu d'Urgell (839), i en el 982 és alodial de Santa Maria de Ripoll. Durant la invasió albigesa de 1198, va ésser saquejada, profanada i incendiada. És va fer una excavació el 1973.