Pont de Soler – Bolvir / Cerdanya

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Bolvir, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Cerdanya (Lleida). Travessa el riu Segre.

Època: Romana – Obra popular - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. Lliurament transitable per a tot tipus de vehicle i gent a peu, tot i que aquest darrers no disposen de cap zona de pas delimitada. Aparcament al voral de la carretera. És una obra d’època moderna, on encara són ben evidents les restes romanes supervivents.

Accés – Visitat: 21/09/2018.

Des de cadascun dels dos extrems del pont, es pot baixar fàcilment, a peu, al llit del riu.

Localització: N 42 23 51.7 E 01 53 56.3 – Altitud: 1.083 m. – MAPA del ICGC.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2018):

“ Descripció

És un pont modern de sis arcs irregulars. Conserva els arcs refets i es veuen encara restes dels arcs antics.

Els pilars que serveixen de suport al pont són d'origen romà, formats per carreus ben escairats.

Es troba sobre el riu Segre.

Notícies històriques

Bastit sobre el Segre aigua amunt de la seva confluència amb el Querol, hi passa el camí ral de Puigcerdà a Alp (anomenat també Camí Vell de Barcelona, ja que arriba a aquesta ciutat per la Collada de Toses).

Va ser edificat en temps dels romans i és citat al "Dietarium fidelissima ville Podii Ceritani" (1584) per notari Ortodó de Puigcerdà com un dels set ponts de pedra que hi ha a la Cerdanya. El 1982 va ser reconstruït.

"Ensota del Golf de Puigcerdà prop d'Escardacs i sobre el Segre, aquest pont de Soler, caigut i refet manta vegada, posa un to de civilitat i mesura en aquest salvatge cabdell de lianes i fulles." (Foto Els Rius de Lleida)

En el segle XI ve ja citat el Pont d'en Soler com un dels set ponts de pedra del Comtat de Cerdanya. (La Cerdanya, C.A. Torras. Pàg.33).”