Església de Sant Martí d’Urtx – Fontanals de Cerdanya / Cerdanya

I T I N E R A R I

Situació: A Urtx, entitat de població de Fontanals de Cerdanya, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Cerdanya.

Època: Segle XI – Romànic -  Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant mateix.

Senzill de localitzar, donades les reduïdes dimensions del llogaret. La trobarem al carrer Major.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2018):

L'església de Sant Cosme i Sant Damià es troba en una elevació al nucli de Queixans.

És una construcció d'una sola nau i absis semicircular que ha sofert moltes modificacions.

S'hi van adossar dues capelles laterals a banda i banda que han alterat la planta convertint-la en una creu llatina. També s'hi va afegir el cos de la sagristia de planta quadrada al costat de llevant, amagant en part l'absis decorat amb arcuacions de tipus llombard.

La portalada de dos arcs en gradació va ser traslladada de la ubicació original a la façana de ponent on es va allargar la nau afegint-hi el campanar de torre amb coberta piramidal.

No figura en l'Acta de Consagració de la Seu d'Urgell.

El Bisbe d'Urgell Sant Dot, el 1119 fa donació de l'església d' Urtx a l'església de Serrabona, en el Vallespir. Aquesta donació fou confirmada primerament a VII calendes novembre 1151, en consagra-la el Bisbe Bernat, i el 1174 pel seu successor Arnald.

El poble fou de la família dels Urg, que s'extingí al segle XIV i el 1316 els marmessors testamentaris del darrer baró (Ramon d'Urg) vengueren al rei el dit lloc a més de Das i Saltèguel.”