Església de Sant Cosme i Sant Damià de Queixans – Fontanals de Cerdanya / Cerdanya

Situació: A Queixans, l'entitat de població més gran del municipi de Fontanals de Cerdanya (Lleida)

Època: Segle XII – Romànic -  Generalitat de Catalunya.*

La trobarem al carrer Major. Aparcament als voltants.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2018):

“ Descripció

L'església parroquial de Queixans està situada a la part nord del poble, oberta a la plaça Major i voltada pel tancat on hi havia l'antic cementiri.

És d'una nau, amb dues capelles a manera de transsepte, i absis semicircular amb decoració d'arcuacions llombardes i una finestra de doble esqueixada.

La portalada actual d'arc de mig punt va ser oberta al segle XVIII.

La coberta és amb volta de canó.

S'ha dut a terme una restauració que ha eliminat el cos de la sagristia adossat al braç de migdia del transsepte i el campanar de torre amb coberta piramidal.

El campanar actual és d'espadanya da dues obertures i corona el frontispici amb l'accés actual.

Sembla ser que antigament estava dedicada a l'apòstol Sant Jaume el Major.

El Papa Urbà VIII per tal d'incrementar la devoció als nous Patrons, concedí el 13 d'abril de 1630 indulgència plenària en el dia d'aquella festa patronímica, a tots els qui, prèvia la recepció dels sagraments de penitència i comunicació, visitessin l'església.

L'any 1198, els partidaris del Comte de Foix calaren foc a les portes i s'emportaren tots els ornaments, maltractant la capella.”