Església parroquial de Sant Julià d’Age – Puigcerdà / Cerdanya

I T I N E R A R I

Situació: A Age, entitat de població de Puigcerdà, vila i municipi del mateix nom, a la comarca de la Cerdanya (Lleida).

Època: Medieval - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Hem pogut aparcar al davant.

Accés – Visitada: 05/10/2018.

Molt senzill de localitzar, donades les reduïdes dimensions del llogaret. Segons apreciem a Google Maps, al carrer Puigcerdà.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2018):

“ Descripció

A llevant, al lloc de l'antic presbiteri, s'hi va fer una ampliació l'any 1791, com ho indica la dovella central del portal, modificant completament la planta de l'edifici i invertint l'ordre direccional d'oest a est.

Com moltes esglésies romàniques ceretanes, al mur de ponent hi té un campanar de paret o d'espadanya amb dues obertures, de la mateixa amplada que el mur, però la casa del costat hi queda totalment adossada. A l'aparell dels murs es veuen elements de l'antic edifici romànic: murs en espina de peix o "opus spicatum".

A les cares nord i sud hi ha capelles afegides. És versemblant que la pabordia estigués unida a l'església i la porta d'entrada a la paret meridional.

L'alou d'Age va ser donat pel Comte Guifré el Pilós al Monestir de Ripoll.

Aquest hi instaurà una pabordia, on hi visqué un monjo, que regia l'administració amb el nom de paborde d'Age.”