Castell d’Os de Balaguer / Noguera

Situació: Al poble d’Os de Balaguer – La Noguera (Lleida).

Època: Segle XVII (Patrimoni.Gencat). De la pàgina web Noguera Turisme , ens complau extreure la següent informació (Juliol 2012):

“ Castell d’Os de Balaguer

Els basaments primitius del castell, de grans proporcions, corresponen a una fortalesa sarraïna del segle IX, utilitzada per a la defensa de la frontera amb els carolingis. Hi destaquen una torre cilíndrica del segle XIII, un fragment de muralla i algun portal adovellat. Actualment es troba en fase de restauració. D’origen àrab, està documentat ja l’any 1036. En el castell i els seus voltants s’hi localitza ceràmica que va des d’època andalusí fins a època moderna.

Actualment està molt desfigurat, sense que es pugui concretar la seva estructura primitiva. Només queden restes del recinte emmurallat d’època moderna i contemporània, on es construí una capella i una cripta. Conserva, encara, part del recinte emmurallat de la fase andalusina: proveït de torres semicirculars de franqueig, amb una tècnica constructiva d’encofrat, emprant però pedra i argamassa.

Situat al cim d’un turó, damunt del poble d’Os de Balaguer, controlava la part alta del riu Farfanya.

S’ha dut a terme la restauració de les diverses sales de l’interior del castell, en una d’elles s’hi aplega el Museu de les Campanes, ja que cada any el municipi organitza la Trobada de Campaners.”

Estat: Molt reformat. Suposem que és de propietat particular.

Altres noms: Casal d’Os (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitat el 06/10/2007:

Procedents de Balaguer i circulant per la carretera C-12, en sentit Àger, a uns 12 km. aprox., trobarem una desviació a l’esquerra, que ens indica que a 3 km. trobarem la localitat d’Os.

A l’arribar-hi, ja des de la carretera s’identifica plenament l’edificació, que localitzarem de manera intuïtiva a dalt de tot del poble. Hem aparcat davant del castell.

Altres: Molt a la vora d’aquest itinerari es troba el Monestir de les Avellanes, important cenobi cistercenc del segle XII.