Santuari de la Mare de Déu de Cérvoles – Os de Balaguer / Noguera

I T I N E R A R I

Situació: Al Tossal de la Sisquella, en terrenys d'Os de Balaguer, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Noguera (Lleida).

Època:

• Durant el segle XIV es va construir en aquest lloc una església gòtica (Informació, no contrastada, extreta d'un plafó informatiu situat al davant de l’església).
  • Cap al segle XVIII es van fer reformes al santuari: es va fer un casal per a l'hospitalitat damunt la primitiva capella gòtica i es va construir l'actual capella. - (Patrimoni.Gencat).
  • El santuari es va restaurar l’any 1975.

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant mateix.

Accés - Visitada el 29/04/2016:

Disposant per avançat de les coordenades de situació d'aquesta església, vàrem estudiar amb l'ajuda de Google Maps la forma d'arribar-hi.

Sortint de la localitat d'Os de Balaguer, vàrem determinar com a punt de partida un lloc  proper, situat (0) a 41 51 46.1 00 43 23.7. Per arribar fins aquí no hem fet res més que introduir aquestes dades al nostre fidel TomTom, que ens hi ha conduit sense problemes.

Una vegada en aquest punt,  el camí es bifurca, i prenem la desviació indicada per anar al Santuari, continuant pel camí de dalt, abandonant l'asfalt, entrant a un camí de terra.

Introduïm noves dades al TomTom: les coordenades finals de destinació: N 41 52 58.5 E 00 39 34.1

Ara ja, durant la propera part del camí, anem trobant indicacions en els llocs oportuns. Quan en un lloc determinat no n'hi hagin, seguirem intuïtivament la pista principal, com en altres ocasions. I en qualsevol cas el nostre TomTom ens confirma, el camí a seguir, fins arribar al nostre destí, sense entrebancs.

A dia d'avui, l'estat del terra presentava un estat apte per circular-hi en un vehicle de turisme, transitant amb precaució, tenint en compte que es tracta d'una pista de muntanya, però que llevat circumstàncies meteorològiques adverses, avui, és perfectament transitable.

Des del punt de partida fins el destí final, hi ha uns 7,3 quilòmetres de distància, aproximadament.

• De totes maneres, no ens costa res relacionar unes quantes dades més, que a manera de “track casolà", us poden ser útils.

(1) A 41 51 30 00 43 12 – Desviació – No hi indicador – Seguim per la dreta.

(2) A 41 51 28.6 00 42 09.5 – Desviació – Indicat ermita – Seguim per la dreta

(3) A 41 52 04 00 41 41  – Punt de comprovació - Hi ha un indicador : Ermita a 3,7 km.

(4)  A 41 52 23.2 00 40 50.4 – Punt de comprovació - Hi ha un indicador – Seguim recte.

(5) A 41 52 40 00 40 27 – Punt de comprovació - Hi ha un indicador.

(6) A 41 52 48.3  00 39 57 – Desviació – Hi ha un indicador – Continuem per l'esquerra.

(7) A 41 52 58.5 00 39 34.1 – Final de trajecte, hem arribat al Santuari.

Si anem introduint a Google Maps les dades anteriors (Del lloc 0 al 7), aquesta aplicació ens confecciona automàticament un  M A P A amb indicacions de distància i temps de recorregut, i que coincideix completament amb el nostre recorregut.

Localització: (7) - N 41 52 58.5 E 00 39 34.1 – Altitud: 777 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Abril 2016):

Església d'una sola nau construïda en pedra.

A l'exterior hi ha tres contraforts a banda i banda.

S'accedeix a l'església per una porta d'arc de mig punt protegida per un porxo.

Sobre el porxo hi ha dues obertures: la primera més gran que la segona.

Culmina l'església un campanar d'espadanya, de petites dimensions, amb una petita campana. La teulada és de doble vessant.

Notícies històriques

Abans d'aquest santuari a Cérvoles n'hi havia un altre que ocupava el mateix emplaçament que l'actual.

Pel material bibliogràfic trobat, sabem que l'any 1778 es van fer reformes al santuari: un casal per a l'hospitalitat damunt la primitiva capella gòtica i es va construir l'actual capella.

El 1915 la finca on hi ha el santuari es va posar a nom del bisbe de Lleida, i els rectors d'Os en van ser els administradors.

El 12 de setembre de 1954 es va entronitzar la nova imatge de Maria, obra de l'artista i fill d'Os, Leandre Cristòfol.

El 1964 en una reunió de representants de seglars i mossens del lloc es va prendre l'acord de celebrar cada any l'aplec comarcal per motius pastorals.

El 1975 van robar la imatge i es va enderrocar el casal que hi havia al costat de la capella.”

•  A la comarca de la Noguera, hi hem trobat un munt de cartells indicatius en molts punts. En pocs llocs del nostre país estem tant ben servits. Felicitem a la persona o persones de qui depengui aquesta tasca, pel magnífic treball realitzat.