Església de Sant Josep de la Figuera – Algerri / Noguera

I T I N E R A R I

Situació: A La Figuera, nucli de població abandonat d'Algerri, vila i municipi del mateix nom, a la comarca de la Noguera (Lleida).

Època: Segle XI - Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Es manté. El dia de la visita hem pogut accedir lliurament a l'interior. La porta està tancada amb una balda, però sense pany.

Boniques i extenses vistes:

Altres noms: Església de sant Antoni Abat, Sant Urbà - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 23/08/2015:

Com sigui que aquesta església està situada exactament al costat del --> castell de la Figuera els remetem a la nostra pàgina d'aquest castell on hi trobaran les instruccions precises per arribar-hi.

Altres: De la pàgina web de Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Agost 2015):

L'església de Sant Josep de la Figuera es troba abandonada al costat de les ruïnes del castell.

És d'una sola nau, coberta amb volta de canó de perfil lleugerament apuntat, amb tres arcs torals.

La nau és capçada a llevant per un absis semicircular que s'obre a la nau mitjançant un arc triomfal de mig punt que es recolza sobre dues columnes. La del costat sud té fust i capitell troncocònic i és feta de pedra, mentre que la del costat nord és feta de pedruscall i argamassa.

Al costat sud hi ha la sagristia, ara enrunada, que es devia afegir després (segle XVIII), igual que dos altars laterals buidats en el gruix dels murs. Sobre la façana de ponent es dreça un campanar d'espadanya de dos ulls.

Les úniques finestres que es conserven se situen a l'absis i són d'una sola esqueixada i plenament integrades en el parament. L'aparell dels murs exteriors és de reble molt irregular i erosionat, amb escassos vestigis d'arrebossat. El parament interior està més ben conservat, fou construït amb la tècnica d'encofrat i omplert de reble i argamassa fins a formar el mur de formigó de calç.

Aquesta església per les seves característiques sembla construïda seguint els models dels edificis religiosos de la seva època (segles XI-XII) per constructors locals amb tècniques molt diferents.

Notícies històriques

L'església de la Figuera fou en altres temps un temple amb categoria de parròquia. Les escasses notícies històriques documentals que es coneixen d'aquesta església corresponen a l'època moderna i ens donen a conèixer la seva dependència de l'arxiprestat d'Àger. El document on s'esmenta és una relació publicada, en un llibre de sinodals, al 1648 de les parròquies que integraven l'esmentat arxiprestat. També apareix en un llibre de visites del 1783. Aquestes referències tot i que són tardanes permeten saber que l'església de Sant Josep -també anomenada de Sant Antoni Abat i de Sant Urbà- a l'edat mitjana pertanyia a l'abadia de Sant Pere d'Àger. Aquesta dependència es mantingué fins al segle XIX. Eclesiàsticament, però, l'església de la Figuera depenia des del 1852 a la parròquia d'Os de Balaguer.

Els Trulletsveure informació a les nostres pàgines del castell de la Figuera i castell d’Algerri.