Castell dels Teixells – Cambrils / Baix Camp

Situació: En terrenys del terme municipal de Cambrils (Baix Camp) – Tarragonès.

Època: Segle XVI.

Estat: Molt ben conservat. Bonica edificació. Desconeixem el tipus de propietari i si és visitable. Fàcil aparcament als voltants.

Altres noms: Mas de San Rafael, Mas dels Teixells.

Accés - Visitat el 15/01/2009:

Procedents de Cambrils i circulant per la carretera T-312 en sentit Montbrió del Camp, entre els PK 4-5, quan arribem a l’alçada del Parc Samà (La inconfusible silueta d’una torre vermella encallada sobre un roquerar foradat ens ho indicarà ...), trobem una rotonda, i ens dirigirem per la tercera sortida, cap a l’esquerra.

Ben aviat, a la dreta trobarem un petit trencall, que té barrat el pas per una cadena (N 41 06 04 01 01 04), on al fons d’un pati es veu l’edificació anomenada el mas d’en Blai, amb una torre adossada (Torre del Mas de’n Blai – visita opcional). Continuem.

Ara la carretera per on seguirem es transforma durant una curta estona, en el llit d’un torrent, transitant més sobre terra que no pas per asfalt, però de seguida torna a recuperar el caràcter “civilitzat” i continuarem circulant còmodament per solitàries carreteres, interceptades per diferents cruïlles, on a cada una d’elles hi ha cartells informatius assenyalant la direcció per anar al castell dels Teixells o dels Tegells. Aquesta varietat de camins i de senyals, ens confirma que hi ha més d’un itinerari per anar al mateix lloc.

Quan finalment arribem a aquesta edificació podrem aparcar còmodament a la part del darrera (N 41 06 01 0 59 54), en una extensa planura,o bé en una coqueta era rodona, situada davant mateix de la porta d’entrada principal (41 05 59  0 59 57).

Altres:

Castell dels Teixells: conegut també com mas dels Teixells o com Mas de Sant Rafel, està ubicat a la partida dels Teixells, en la bifurcació dels camins de les Francines, Hortes Velles, Riudecanyes, i de Vinyols a Mont-roig.

Es considera que el seus elements més antics son del segle XVI, si bé a prop, s’ha localitzat recentment les restes d’un molí medieval. Es tracta d’un edifici de planta rectangular, amb 2 torres quadrades adossades, en una de les quals hi havia l’antiga capella.

El seu ús original era el d’habitatge i agrícola, si bé s’ha considerat sempre que era també el centre del terme dels Teixells, als voltants del qual hi havia una petita població disseminada”.

Informació extreta de (*)

Edificacions properes: Al terme municipal de Cambrils es pot visitar un bon nombre d’edificacions: