Torre del Bou – Cambrils / Baix Camp

torre-del-bou-cambrils-081218_503bis

torre-del-bou-cambrils-081218_504

torre-del-bou-cambrils-081218_501

Situació: Dins de la localitat de Cambrils (Baix Camp) – Tarragona.

Època: Ho desconeixem. Reformada al segle XIX - Ajuntament de Cambrils.

Estat: Exteriorment presenta una aparença d’estar abandonada, descuidada. No creiem pas que sigui visitable. Aparcament als voltants.

Altres noms: Torre de la Presó.

Situada a la cantonada del passeig d'Albert i la plaça del Setge.

De la pàgina web de l'Ajuntament de Cambrils, ens complau extreure la següent informació:

Única torre del recinte emmurallat de Cambrils que s'ha conservat, segurament construïda, juntament amb les muralles, al segle XIV.

El seu aspecte actual correspon a la reconstrucció feta el segle XIX, ja que va ser malmesa durant els bombardejos en  la Guerra dels Segadors.

Aquesta reconstrucció de les muralles i de la torre, realitzada l'any 1835, fou deguda a l'esclat de la Primera Guerra Carlina.

En aquell moment la torre tenia un pis més que en l'actualitat, i comptava amb dos nivells d'espitlleres per a fusells.

La tradició diu que aquesta torre, després de l'enderroc parcial sofert el 1640,  serví d'estable per a un bou que s'utilitzava com a  semental.

Per aquest motiu, a partir del segle XIX, els documents l'esmenten com a Torre del Bou.

Actualment també se la coneix com a Torre de la Presó, ja que el 1890 es reformà per tal d'emprar-la amb aquesta finalitat.

Altres: Coneguda actualment com la Torre de la Presó, és l’única integrada en el recinte emmurallat que encara es conserva. De planta rectangular va ser modificada al segle XIX, durant l’època de les guerres carlines.

Molt a la vora encara hi ha un antic portal d’accés a la població, ben conservat, amb una placa al costat com a recordatori d’un luctuós succés sofert l'any 1640.

Edificacions properes: Al terme municipal de Cambrils es pot visitar un bon nombre d'edificacions:

1. Castell de Vilafortuny