Castell de València d’Àneu – Alt Àneu / Pallars Sobirà

I T I N E R A R I

Situació: Enfilat dalt d’un turó que presideix alhora València i Esterri d’Àneu. València d'Àneu és un poble i cap del terme municipal d'Alt Àneu, a la comarca del Pallars Sobirà (Lleida).

Època: Ho desconeixem.

Estat: Molt malmès. Poques però rellevants restes. Hi ha hagut tímids intents de restauració. Hi ha mostres d’haver-s’hi portat a terme treballs d’excavació.

Accés - Visitat el 12/09/2010:

Circulant des d’Esterri d’Àneu per la carretera vella (Avui en dia hi ha una variant) en sentit Port de la Bonaigua, a l’entrada mateix de València d’Àneu, a la dreta, hi ha un cartell de benvinguda (42 38 01.10 01 06 46.30), de respectables dimensions, on hi ha un castell, una àguila i un cérvol.

Girarem aquí mateix, cap a la dreta i accedirem a una placeta, on deixarem el cotxe aparcat, i continuarem a peu.

A l’entrada mateix d’aquesta placeta, comença un camí degudament indicat per anar al castell de València d’Àneu.

Deixarem a la dreta una senzilla ermita (Sant Cosme) i ens enfilarem per un costerut camí (accessible amb vehicles tot terreny), que en uns cinc minuts de durada, ens situarà damunt la planura on hi ha les restes del que devia d’haver estat una formidable edificació.

Localització: N 42 37 56.91 E 01 06 59.76 - Altitud: 1106 m.

Altres: De la pàgina web de Wikipedia – El castell de València d’Àneu, ens complau extreure la següent informació, extractada:

“ És, i va ser, un lloc estratègic del qual avui dia només en resten les ruïnes com a testimonis de la grandesa del Comtat de Pallars. Fou l'última fortalesa on onejà la bandera catalana com a país independent.

Castell situat en un lloc estratègic, atès que dominava el camí de la Vall d'Aran, la seva importància fou gran al llarg de tota l'edat mitjana i part de la moderna, i l'emplaçament, si no el castell, que ja era en ruïnes, encara jugà un paper clau en conflictes posteriors al seu enderrocament, com a la Guerra Gran o a les Guerres Carlines.

Posteriorment, a la Guerra Civil Espanyola (1936 - 1939), i el posterior conflicte amb els maquis, el Castell de Pallars fou emprat pel bàndol nacional com a emplaçament de canons antiaeris, trinxeres i nius de metralladora, atesa la seva situació privilegiada.”

Pallars Sobirà : Veure en un mapa més gran.