La Torrassa – Espot / Pallars Sobirà

Situació: En terrenys del terme municipal d’Espot (Pallars Sobirà) – Lleida.

Època: Medieval. De la pàgina web de l’Enciclopèdia Catalana, ens complau extreure la següent informació:

“ A la mateixa confluència del Riu Escrita amb la Noguera Pallaresa s'alça la torre de defensa de base circular, prou escapçada, a la dreta de la carretera C-13, anomenada la Torrassa i que fou un important punt estratègic a l'entrada de la Vall d'Àneu. Ha donat nom a la resclosa i el pantà de la Torrassa, bastits en aquest indret (la cua del pantà arriba fins més amunt de la Guingueta), i a la central elèctrica de la Torrassa.”

Estat: Imponent factura. Força restaurada. No té sostre, ni porta d’entrada.

Accés - Visitada el 11/09/2010:

D’entrada val a dir que és una edificació força amagada i poc coneguda, fins i tot per la gent d’Espot. Tot i estar a tocar d’una carretera ben transitada, sols és visible durant uns instants, si se’n coneix la possible ubicació, a tocar d’unes instal·lacions elèctriques (42 34 13.40 01 08 28.82).

Procedents d’Esterri d’Àneu i circulant per la carretera C-13 en sentit sud (Llavorsí), entre els PK 154-153 d’aquesta carretera, a la dreta, poc després de la desviació a Espot, hi ha la Central hidroelèctrica d’Espot, dita també de la Torrassa.

Uns metres just després de passar la segona porta d’entrada a aquestes instal·lacions, a mà dreta, en un angle molt pronunciat, arrenca el començament d’una pista de muntanya (42 34 08.72 01 08 30.55. No hi ha cap tipus d’indicació. A dia d’avui accessible amb vehicle de turisme),  per on continuarem.

Al cap d’uns 25 metres a l’esquerra hi ha una petita planura on aparcarem còmodament, i on podrem girar el vehicle, a la tornada.

Seguirem amunt per la pista, i en cinc minuts de suau caminada arribarem a tocar de la formidable torre.

La visió del mapa de Google que hi ha en aquesta mateixa pàgina, ens proporcionarà una visió impecable d’aquest itinerari.

Altres:

• Tot i que des de la carretera ho sembli, no està dins de les instal·lacions de la Central hidroelèctrica.

• Presidint aquesta contrada, enlairat uns 300 m. sobre la central, hi ha un imponent turó, on al cim hi ha les restes del castell de Llort.

Creiem que també és accessible des d’algun camí que parteix d’aquest racó.

Ho desconeixem, si bé hem accedit a aquesta edificació des d’un altre lloc (veure la pàgina corresponent a aquesta construcció).

A l’anteriorment citada pàgina web de l’Enciclopèdia Catalana, també es diu:

“ Aigua avall de la Noguera, dominant la riba dreta i a poca distància de la central elèctrica d'Espot (alimentada per un canal que parteix d'una presa feta a la sortida del poble, al Riu Escrita), hi ha les escasses restes del castell de Llort, enlairat a 300 m sobre la central, en un abrupte vessant sobre la Borda del Terrissaire. Sota seu es troben escassos vestigis de l'antic lloc de Novelles.”

Pallars Sobirà : Veure en un mapa més gran.