Castell de Sant Miquel – Girona / Gironès

castell-de-sant-miquel-100116_501bis

de telegrafia òptica per a finalitats militars.

A continuació una edificació del segle XIX:

Torre de telegrafia òptica, accessible interiorment a través d’una escala de cargol metàl·lica.

Fossat que envolta el conjunt.

I T I N E R A R I

Situació: Dalt d’un turó (Puig Castellar) situat en terrenys del terme municipal de Girona (Gironès) – Girona.

Època: Segle XV (Patrimoni.Gencat)

Estat: Del castell medieval en queden molt poques restes, donat que amb posterioritat, en aquest lloc s’hi va construir primer una ermita (segle XV)  i posteriorment, al costat, una torre de Telegrafia Óptica (Segle XIX - És la torre nº 207 de la línia de torres de Telegrafia Òptica , del ramal de La Jonquera a Barcelona). Lliurament accessible.

• En el Puig de Castellar convergeixen la línea militar i la general de torres de telegrafia Óptica.
    Es va construir la torre de la línia civil al costat de l’ermita de Sant Miquel, que es va aprofitar per ubicar-hi el telègraf de la línia militar.

Accés - Visitat el 16/01/2010:

Hi ha diferents maneres d’accedir-hi. L’itinerari proposat és el que hem fet servir per anar primer al castell de Barbavella, a Celrà.

Copiem fil per randa aquesta primera part de l’itinerari, que ens ha portat al citat castell:

Iniciem la descoberta dins del casc urbà de Celrà, a la confluència dels carrers Doctor Romagós i Balmes ( N 42 01 26.33 02 52 38.71). Continuarem per aquest últim carrer, deixant enrere Celrà.

Creuem una cruïlla: (42 01 22.51 02 52 27.01) Seguim recte.

Trobem un trencall:  (42 01 17.98 02 52 18.95) Continuem per l’esquerra.

Aviat deixarem enrere, a l’esquerra, una casa i  una bassa d’aigua (Can Cla de Mas).

De seguida la carretera fa una petita ziga-zaga, primer a dreta i després a esquerra. Aquí mateix hi ha una petita placeta, on aparquem el cotxe: 42 01 07.59 02 52 19.18. A dia d’avui, hi ha un cartell informatiu: Les mines de Celrà.

Les minses restes del castell es troben situades dalt de la petita elevació del terreny que hi ha aquí mateix, dins l’arbreda, a deu metres de distància del lloc on hem aparcat, mirant en direcció a Celrà.

Castell de Barbavella: N 42 01 07.93 E 02 52 19.52 - Altitud: 127 m.

Seguim a partir d’aquí:

Des del lloc on diem que hem aparcat el cotxe, continuem circulant per la mateixa carretera asfaltada per on havíem arribat. Al cap de molt poc, deixem a la nostra esquerra una masia (42 01 06.64 02 52 15.35) que té tres contraforts recolzant la paret. De seguida s’acaba l’asfalt i continuem per un camí de terra.

Tot i que els que subscriuen han continuat el camí en un vehicle de turisme, aquí caldria fer dues consideracions.

• A més de que el terra del camí ha propiciat alguna que altra rascada als baixos del vehicle, recordem com sempre, que les circumstàncies meteorològiques alteren sensiblement les condicions de circulació per pistes de muntanya. Caldrà tenir-ho en compte.
  • I en segon lloc, també, altre tema a considerar, és el de la possibilitat de trobar-se de cara amb un altre vehicle, amb els problemes de maniobrabilitat que això comporta, donada l’estretor i els desnivells d’aquesta via. Evidentment, amb un vehicle 4 x 4 circularíem amb molta més comoditat i seguretat.

Una vegada fetes aquestes advertències, continuem detallant tot seguit l’itinerari, que és  vàlid per fer-se tant a peu, com a cavall:

Circularem sempre per la pista principal, obviant intuïtivament alguna que altra desviació secundaria.

En un trencall, trobarem un indicador: al Puig de Sant Miquel, cap a on ens dirigirem.

Trobem un altre trencall situat a 42 00 33.26 02 51 42.91, seguirem per l’esquerra.

Aviat l’edificació serà perfectament visible.

Finalment arribem a un lloc ample, on hem aparcat el cotxe:  42 00 20.52 02 51 45.14 al davant d’una cadena, que barra el pas dels vehicles a la ja propera edificació

Després, ja a peu, caminem els darrers metres del recorregut, fins arribar a les minses restes del castell i de l’ermita de Sant Miquel.

Altres:

• Les restes estan envoltades d’un petit fossat. Les vistes des d’aquest lloc, son magnífiques. A la vora hi ha una àrea de pícnic.
  • Evidentment, hi ha altres formes d’arribar-hi: una d’exemple .

Edificacions properes: Dins del terme municipal de Girona hi podem trobar varies edificacions. Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Gironès : Veure en un mapa més gran.