Castell de Campdorà / Gironès

castell-de-campdora-100116_506bis

castell-de-campdora-100116_701bis

Situació: Al llogaret de Campdorà, entitat de població de Girona (Gironès) – Girona.

• Fins l'any 1975, Campdorà era una entitat de població del municipi de Celrà. En aquest any passà a formar part del de Girona.

Època: Segle XIV - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat)

Estat: Perfecte estat, restaurat. De propietat privada. Habitat. No és visitable. Còmode aparcament davant del castell i de l'església.

Altres noms: També se'l coneix com la Força de Campdorà.

Accés - Visitat el 16/01/2010:

Senzill de localitzar donades les reduïdes dimensions del lloc. A la mateixa plaça on també hi ha l'església parroquial.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2014):

Gran casal gòtic amb un annex tardà amb merlets, prop l'església de St. Jaume de Campdorà.

Edifici composat d'un nucli de planta quadrada amb teulat a quatre vents i coronat de finestres, que podrien ser els antics merlets de defensa, al que s'ha afegit un cos en forma de L més baix. Aquesta darrera part està molt modificada, el teulat és de terrassa i amb merlets.

El cos principal és de planta baixa i dos pisos i la seva composició d'obertures és lliure, de finestres de pedra polida, amb algunes d'arc conopial, de llinda plana i a nivell de la planta primera.

Té una porta semi dovellada per costat oposat a l'actual entrada, pel costat de l'església.

Notícies històriques

Castell termenat. Documentat el 1148. Al segle X exercia drets senyorials el bisbe de Girona i els senyors dels castells d'Hostoles i Puig-alder.

Del 1148 al 1166 la família Sitjar de Girona rebé el terme en sub-feu. L'any 1266 adquireix el castell en Ramon Renal de Girona. L'any 1287 comprà a Pere de Palafolls els drets del delme sobre el terme. Al 1493, Maria Sitjar el ven a Joan Capmany de Girona. Posteriorment passà a Pere Miquel que el llegà a l'hospital de Santa Caterina de Girona. Ara pertany a Joan Baptista Muntada i Macau que el comprà el 1950.

• Per complementar una mica la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de Pat.mapa (Arqueologia), el següent text (Gener 2014)

El Castell de Campdorà es troba al costat mateix de l'església parroquial de Sant Jaume.

Es tracta d'un edifici amb molts afegits de diferents èpoques i amb signes evidents de fortificació.

La restauració a què ha estat sotmès sense cap mena d'estudi previ de les restes fa que el que s'observa actualment pugui ser posat en dubte quant a la seva autenticitat.

Presenta diversos elements defensius com merlets, espitlleres i un matacà en la seva façana est.

Per referències orals se sap que durant la restauració portada a terme uns anys abans de la confecció de la Carta Arqueològica de Girona aparegueren fragments de ceràmica romana en abundància i restes d'algunes estructures que podrien fer pensar en la possibilitat que es tractés d'un forn o d'algun complex relacionat.

La seva situació en un punt elevat del Congost del Ter el converteix en un indret molt interessant per al control del territori i de les vies de comunicació que hi conflueixen.

Al nucli urbà de Campdorà, davant mateix de l'església parroquial."

• Una mica més d'informació: De la pàgina web de Wikipedia, referida al castell de Campdorà, extraiem el següent fragment d'informació (Gener 2014) :

" Segle XX. El castell, en molt mal estat, fou adquirit pel senyor Joan Baptista Muntada i Macau que el va restaurar.

Joan Baptista Muntada i Macau, advocat, llicenciat en Filoso?a i Lletres, poeta premiat als Jocs Florals, fundador del Partit Nacionalista Català, conegut de Companys, Carrasco i Formiguera i Francesc Macià, exjutge republicà, exiliat i lletrat in?uent, va comprar el castell pocs anys després de tornar de l'exili.

Els sostres estaven ensorrats i la ruïna era total però va anar recuperant l'edi?ci tot respectant els seus orígens, alhora que completava la decoració amb una gran quantitat d'obres d'art i mobles restaurats."

• Donem les gràcies al propietari del castell, Sr. Joan Baptista i a la seva esposa, per haver-nos permès fer una visita a aquesta edificació. Aquest senyor, un enamorat dels castells i de la història, amb la seva cordialitat i bonhomia ens ha fet passar una  estona molt agradable .

Edificacions properes: Dins del terme municipal de Girona hi podem trobar varies edificacions. Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Gironès : Veure en un mapa més gran.