Castell de Peguera – Fígols / Berguedà

A punt d'arribar a Peguera.

Vista de les cases de Peguera.

Aquí veiem una vista del penyal on dalt de tot llueix una senyera, on es suposa que hi han les restes del castell.

Detall del roquerar.

Situació: A Peguera, despoblat del municipi de Fígols (Berguedà) – Barcelona.

Època: Esmentat a la fi del segle XI - (Pat.mapa).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat)

Estat: Ho desconeixem. Lliurament accessible.

AccésVisitat el 01/08/2011:

Procedents de Berga, i circulant per la carretera C-16 (Barcelona – Sant Cugat – Terrassa – Manresa – Berga – Puigcerdà (Eix del Llobregat)), en sentit nord, havent deixat enrere la localitat de Cercs, una vegada sobrepassada, deixant-la a la nostra esquerra, la gegantina torre de la central tèrmica de Cercs, en un punt situat a 42 10 28.6 01 51 41.5, prenem una sortida a mà esquerra, indicada per anar a Sant Corneli i Fígols.

Llavors ens trobem en el PK 0 de la carretera BV-4025, per la que continuarem, una carretera, perfectament asfaltada, que s'enfila vertiginosament.

Durant el proper recorregut, acompanyats de magnífiques vistes del Berguedà, circularem fins arribar a un lloc situat a 42 10 02.6 01 46 31.1  on trobarem un trencall a mà esquerra, per on abandonarem l'asfalt i seguirem per una pista de muntanya en sentit descendent.

Aquí caldria plantejar-se l'oportunitat d'aparcar el cotxe i continuar el relativament curt camí que falta, a peu, donades les circumstàncies meteorològiques o l'estat del terra, el dia de la visita, o en qualsevol altre cas, segons el tipus de vehicle utilitzat.

Trobarem dos noves desviacions (42 09 57.9 01 46 28.5) i (42 09 43.0 01 46 35.3), en les quals també continuarem per la dreta i finalment arribarem al poble abandonat de Peguera. A la dreta veurem el turó conegut amb el nom de Roc de Peguera, on dalt de tot, una senyera assenyala el lloc on es suposa que hi havia hagut el castell.

El tram que hem recorregut per camins de terra, ha estat d'uns 1500 metres aproximadament.

Localització: Coordenades de situació, preses al costat mateix de la paret del cementiri del llogaret: 42 09 33.6 01 46 20.3 on hem deixat el cotxe.

Coordenades de situació del castell, segons Wikipedia: (N 42 09 38.5 E 01 46 19.1) - Altitud - 1.610 m.

• Per manca de temps no hem pogut accedir a tocar de les pedres de l'edificació.
  • De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2014):

"Descripció

Sobre el penyal que corona el poble de Peguera. Encara hi ha rastre d'algun fragment de mur, restes d'un castell de poca envergadura, origen del famós llinatge dels Peguera.

Les restes són molt escasses, tant sols són alguns fragments de mur, que semblen posar en evidència que es tractava d'un castell de reduïdes dimensions o encara més probablement, una torre forta, avançada defensiva del proper castell de Fígols.

Cal comptar, però, que un cop abandonat el lloc, la fortalesa es començà a enrunar-se i els habitants dels voltants aprofitaren les pedres per a la construcció dels habitatges particulars.

Notícies històriques

Castell termenat. Documentat el 1098. La documentació més antiga és de la segona meitat del s. XI. Entre el 1068 i 1095 un tal Pere Ramon, que actuava en qualitat de castlà, fa un jurament de fidelitat al comte Guillem de CErdanya pels castells i possessions de Peguera, Fígols, Vallmanyana i Berga, entre d'altres.