Església de Sant Mateu de Fumanya – Fígols / Berguedà

Església de Sant Mateu de Fumanya – Fígols

I T I N E R A R I

Situació: A Fumanya, petit llogaret pertanyent al terme municipi de Fígols, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Situada dins d’una finca rústica de propietat privada, acompanyada d’altres edificacions.

Estat: Es manté. No és accessible lliurament. Hem accedit al llogaret amb el consentiment (Imprescindible) del jove propietari dels terrenys on hi ha bastida aquesta edificació.

Accés - Visitada el 18/10/2014:

Ctra. BV-4025. Entre els PK 9/10 sortida a mà dreta – Indicat - 42 10 37.8 01 48 05.4 – Entrem a camí de terra, transitable – 150 m.  Aparqueu fora dels terrenys del mas.

Imprescindible coneixement i consentiment d’algun dels habitants del mas.

“ Descripció

Església romànica d'una sola nau, coberta amb volta de canó coronada per un absis a llevant cobert amb volta de quart d'esfera de gairebé la mateixa amplada de la nau.

El parament és de pedres irregulars sense treballar, disposades en fileres i unides amb morter i sense cap tipus de decoració.

Trobem un campanar d'espadanya amb dues obertures al mur de ponent i algunes senyals d'alguna obertura, avui tapiada.

La coberta és a dues aigües de teula àrab.

Notícies històriques

El lloc de Fumanya tenia una certa importància a l'edat mitjana; juntament amb Peguera reunia trenta-tres focs el 1370; actualment Fumanya està totalment abandonat i l'església és una sufragània de Sta. Cecília de Fígols.”

Jaciments de Fumanyà