Castell de Montornès – Montornès de Segarra / Segarra

Situació: A Montornès de Segarra, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Estat: Pràcticament desaparegut, molt poques restes. Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 11/02/2007:

Dalt de tot del poble, al costat d’un dipòsit d’aigua i de l’Església, que ja es veu des de la carretera. Fins davant de l’església s’hi pot accedir, i aparcar-hi, amb cotxe.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2012):

“ Descripció

Restes del primitiu castell situat dalt del turó del poble, fora del nucli urbà i a pocs metres del dipòsit d'aigua del poble.

Es tracta d'un mur trencat on s'evidencia l'ús de pedra i morter com a farciment de l'estructura d'un gruix considerable que ens evidencia la seva funció defensiva. A la cara exterior, la paret del mur, està realitzada amb carreus de mida mitjana, perfectament afilerats.

Notícies històriques

En el seu origen formava part de la xarxa de castells del comtat d'Osona. La primera notícia d'aquesta fortalesa es troba al testament de Ramon Miró de l'any 1079, on consta que posseïa el castro de Montornes.

Per un document del 1119 se sap que Ponç Ollemar tenia en aquesta data la quarta part del castell de Montornès. El 1133 apareix a les mans dels Cervera. El domini superior restà en mans dels comtes de Barcelona perquè el 1181 Alfons el cast, estant al castell de Gardeny, féu donació als templers d'aquest castell.

A principis del s. XIV, quan els templers s'extingeixen, passa a les mans dels hospitalers . La seva subjecció es perllongà fins a la caiguda de l'antic règim.

• Complementàriament, pels estudiosos del tema, a la pàgina web Pat.mapa hi ha una petita informació sobre els resultats d’algunes exploracions arqueològiques.