Castell de Montoliu – La Riera de Gaià / Tarragonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de La Riera de Gaià, vila i municipi de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Segle XI - (Diputació de Tarragona).

Protecció: BCIN – (Diputació de Tarragona).

Estat: Molt malmès, ruïnes. Lliurament accessible.

Altres noms: Castellot i/o Castell de Santa Margarida.

Accés - Visitat el 19/05/2007:

Procedents de la localitat tarragonina de Ferran, on hem vist el castell de Ferran, i circulant en sentit nord per la carretera T-202 (Ferran / La Riera de Gaià / La Nou de Gaià / Salomó), entre els PK 1 i 2 d’aquesta carretera, a l’esquerra, veurem una sortida sense cap indicació, situada a 41 09 15.62 01 21 53.56, per on continuarem.

Ens trobarem llavors circulant durant uns metres per un camí de terra, en principi transitable amb un vehicle de turisme, i aparcarem en un espai proper on vegem que això sigui possible.

Després, ja a peu, seguirem fins un lloc, on a la dreta s’enfila un camí amb forta pendent, que ja s’endevina que puja cap al castellot, passant pel costat d’una alta torre elèctrica (Veure mapa). La darrera part del camí, s’ha d’avançar una mica intuïtivament.

Altres: De la pàgina web de la Diputació de Tarragona, ens complau extreure la següent informació (Gener 2013):

“ Descripció:

Del castell es conserva en bona part una torre de planta circular dels segles XI-XII i un cos de planta rectangular, de dos pisos, amb volta apuntada, edificat sobre el pany de la muralla en època més tardana, segurament als segles XIII o XIV.

També és identificable el fossat, excavat a la roca i d'una amplada notable, ara cobert de vegetació.

El perímetre emmurallat és una superfície aproximadament rectangular, de 30 m de llargada i 15 m d'amplada.

Notes històriques:

Va pertànyer a la família Claramunt des de la seva concessió per part de Ramon Berenguer I, l'any 1060, la qual en va mantenir el domini superior durant els segles XII i XIII.

Depenent d'ells, en detenta la castlania una nissaga cognominada Montoliu, la qual va donar importants cavallers a la Catalunya de l'època, com el vicealmirall Berenguer de Montoliu. Al segle XIV consta com a senyor del castell Ramon Folc, vescomte de Cardona i, posteriorment, Ramon de Vilafranca. “

• Per complementar les dades anteriors, ens complau remetre al lector a la pàgina web Pat.mapa, on trobarà una informació força extensa sobre aquesta edificació.

Tarragonès : Veure en un mapa més gran.