Castell de Montgrí – Torroella de Montgrí / Baix Empordà

Situació: Dalt d'un turó que presideix la localitat de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) – Girona

Època: Segles XIII – XIV.

Estat: Tot i haver estar construït entre els anys 1294-1301, actualment presenta un molt bon estat. Hom es pot moure lliurament per tota l'edificació. Una escala de cargol permet l'accés al camí de ronda, que en un bonic recorregut aeri ressegueix tota l'edificació. Precioses vistes a tots els voltants.

Altres noms: Castell de Santa Caterina.

Accés - Visitat el 29/04/2010:

Iniciem l'itinerari a Torroella de Montgrí. Hi ha diversos cartells que ens indiquen la direcció per anar al castell, i ens dirigeixen finalment al carrer de Santa Margarida (N 42 02 42.89 E 03 07 41.65. En aquest lloc aparquem el vehicle i ens disposem a seguir a peu, per un camí de terra on a l'esquerra hi ha un senyal de carrer sense sortida.

Camí que no presenta cap dificultat per identificar-lo. La primera part del recorregut es fa per una ampla pista de muntanya, amb suau ascens. Quan en un moment donat la carretera fa un gir a la dreta molt evident, cal enfilar-se per la drecera que apareix davant nostre, i que ens evitarà una considerable volta. A continuació seguim per un camí una mica més estretet.

Trepitjarem una estona de camí empedrat. Deixem enrere unes petites capelles (Es diu que s'havien fet servir de refugi pels pastors)  i al cap d'uns vint minuts de marxa, arribem al coll on hi ha una creu, la Creu de Santa Caterina.

A partir d'aquí el camí es transforma en un petit corriol, ben definit i fins i tot assenyalat amb marques de pintura blanca i vermella (GR), que amb successives ziga-zagues s'enfila muntanya amunt, de forma ben decidida.

Aquesta part del recorregut és la que presenta més dificultats, doncs el terra és un continu trepitjar de pedres de totes mides, que fan força incòmode la caminada i que fins i tot pot presentar dificultats per a gent poc acostumada a anar per la muntanya.

Val a dir que aquest itinerari és força concorregut. Tot i ser avui un dia feiner, ha estat un continu el tràfec de persones.

La durada de la pujada, des d'on hem deixat el cotxe, fins la porta del castell ha estat d'uns 45 minuts, anant tot xino xano.

Finalment, dalt de tot, es pot fer un complert recorregut exterior a tota l'edificació. Hi ha diversos cartells informatius. Es pot veure i fins i tot baixar a una cisterna de grans dimensions, situada a la vora del castell. És ben evident encara el fossat que envolta algunes parts de l'edificació. Veiem també unes pedreres d'on es varen extreure els materials de construcció.

Altres:

• De la pàgina web Pat.mapa - enllaç trencat - Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2013):

" Descripció

Gran edifici rectangular, amb torres rodones d'angles i alts murs emmerletats. No s'acabà mai de construir.

El castell de Montgrí s´alça al cim del puig de Montgrí, a 315 metres d´alçada.

És de planta quadrada amb quatre torres cilíndriques adossades als angles.

L'edifici presenta quatre façanes d'estructura similar: coronament amb merlets, matacans i espitlleres.

La porta d'accés s'obre a la façana sud; es tracta d'un portal d'arc de mig punt amb grans dovelles de pedra.

Quatre úniques finestres (una a la façana sud, dues a l´est i una a l´oest) trenquen la solidesa dels murs: són coronelles, d'arc de mig punt, i amb interessants capitells.

L'interior, inacabat, permet tanmateix deduir-ne la configuració general.

Als angles, s'observen les portes d'accés a les torres, al nivell de planta baixa i pis, en correspondència als rengles d'espitlleres que recorren els murs i al nivell superior del camí de ronda.

Un quadrat empedrat del terra delimita l'espai destinat a pati central, al voltant del qual s'havien de distribuir les dependències, fet confirmat per les arrencades d'arcs que encara es conserven.

Fortalesa. Construït entre 1294 i 1302.

L'origen de la construcció del castell de Montgrí es troba en la rivalitat existent entre el rei Jaume II i els comtes d'Empúries.

Les obres van ser iniciades l´any 1294, com es desprèn de l'escrit de Jaume II al seu procurador Bernat de Llevià, veí de Torroella, en el qual el rei li encarregava l'administració i direcció de les obres del castell.

Per a la construcció es comptà amb les rendes reials de Torroella i un impost sobre els bous d´Ullà i Albons.

Tres anys després, el mateix Bernat de Llevià va rebre la custòdia del castell.

Les obres van continuar fins l´any 1301.

El 8 de juliol del 1301 el monarca donà la custòdia del castell a Dalmau de Castellnou.

La pèrdua d'importància de la casa comtal emporitana va fer innecessari l'acabament de l´obra, encara que es coneix amb exactitud la data d'interrupció.

Les darreres notícies que es tenen del castell daten del 1413, i el relacionen amb la família Llevià.

Ja dintre del segle XX, l'abandó havia conduït l´edifici a una situació de degradació preocupant.

El 10 de novembre de 1985 es féu una jornada popular de neteja a fi de conscienciar els organismes oficials de la necessitat de restaurar-lo.

La Generalitat, la Diputació i l´Ajuntament encarregaren un projecte de consolidació i posteriorment fou aprovat el pressupost necessari per dur-lo a terme".

Per complementar la informació anterior, de la pàgina web Pat.mapa (Jaciments) - Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2013):

L'accés menys dificultós al castell del Montgrí es fa des de l'ermita de Santa Caterina.

Per arribar a aquesta cal sortir des del poble d'Ullà per la seva banda nord-oest, des del carrer de l'Església.

Al final d'aquest carrer cal agafar l'antic camí (actualment asfaltat) que porta a Bellcaire d'Empordà.

A uns 600 m. s'incorpora una altra carretera que prové igualment del nucli d'Ullà.

Des d'aquí cal seguir en direcció Bellcaire uns 1'4 Km. fins trobar, a la dreta de la carretera, el trencant que mena cap a Santa Caterina.

Seguint uns 100 m. per aquesta pista de terra trobem un camí, a l'esquerra, que cal deixar i seguir per la pista principal uns 3'4 Km. fins arribar a l'ermita de Santa Caterina.

Des d'aquí cal seguir a peu pel corriol que porta cap el coll de Santa Caterina o La Creu, situat a uns 800 m. al sud-oest.

Des d'aquest coll cal pujar en direcció sud-oest per un corriol que porta directament al castell.

Les obres de construcció del castell de Montgrí van iniciar-se al 1294 per ordre dels comtes de Barcelona que mantenien un conflicte amb el comtat d'Empúries.

L'any 1301 es van aturar aquestes obres per la decadència del comtat d'Empúries enfront del rei Jaume II, la qual cosa feia innecessària l'existència del castell.

Per aquest motiu el castell va quedar inacabat.

En abandonar-se les obres, només s'havien construït els murs perimetrals que conformen un quadrat de 31 m. de costat, amb quatre torres adossades als angles.

Els murs tenen 13 m. d'alçada, essent la façana principal la de migdia, amb una porta que presenta un arc de mig punt amb grans dovelles, damunt la qual es disposa un matacà.

Dues rengleres d'espilleres indiquen els nivells de les dues primeres plantes que havia de tenir el castell, i a l'alçada del pis superior hi ha l'única finestra d'aquesta façana.

Les altres façanes són iguals a la de migdia, si bé a la de llevant hi ha dues finestres.

Les quatre torres són molt semblants, però només les dues situades a l'est són idèntiques.

La torre sud-oest presenta un diàmetre de 7 m. mentre que a les altres tres el diàmetre és de 6'40 m.

La torre nord-oest, que sobresurt 2'5 m. per sobre els murs presenta interiorment tres nivells, mentre que les altres torres queden enrasades amb l'última filada dels murs i tenen només dues plantes.

A l'interior del castell s'aprecia el paviment de pedra del pati central, sota del qual es troba una gran cisterna feta amb volta de canó.

A l'exterior del castell i en les seves immediacions es poden observar les restes del fossat i inacabat excavat a la roca, que va servir a la vegada de pedrera per a la construcció de l'edifici.

També es poden veure altres fronts d'extracció de pedra i un complex sistema de captació d'aigües de pluja format per uns grans murs de recollida i conducció d'aigua, dos dipòsits de decantació i una gran cisterna rectangular situada uns 100 m. al nord del castell.

El castell va ser restaurat entre juliol de 1988 i gener de 1989.

L'any 1994 es va realitzar una intervenció arqueològica en el castell i el seu entorn.

Durant el mes de febrer es va realitzar un estudi sobre la construcció del castell que va permetre documentar les cinc pedreres utilitzades.

Durant el mes de juliol es va realitzar un camp de treball per tal de netejar i documentar planimètricament les estructures d'hàbitat localitzades a l'interior del castell.

En aquesta intervenció es van poder distingir tres espais diferenciats, delimitats per murs fets de pedra sense escairar lligades en sec, amb una amplada d'uns 55/60 cm.

Juntament amb les estructures es van localitzar materials ceràmics amb una cronologia majoritàriament dels segles XIV i XV: verd i manganès i blau valencià.

També es van trobar alguns fragments posteriors, dels segles XVI i XVII: reflexos metàl.lics i blau català.

Situat al cim de la muntanya de Santa Caterina, envoltat de vegetació de garriga."

• El castell de Montgrí presideix la plana empordanesa i el seu perfil imponent retallat en el cel, al cim de la muntanya és conegut i estimat per tots el que han viscut en aquestes terres.

El periodista Narcís - Jordi Aragó explicava aquesta anècdota a la “Revista de Girona” :

” Diuen que Josep Pla es trobava de viatge per Japó amb una colla d'amics, quan de sobte el conductor va aturar el cotxe i va confessar que s’havia desorientat i que no sabia cap a on havien d'anar.

En Pla no es va amoïnar gens, va mirar a banda i banda d'aquella vasta extensió de terreny i va preguntar, impertèrrit:

Vejam: on és el castell de Montgrí”

Extractat del document escrit per en Francesc Batlle i Lloret i publicat a Internet