Castell de l’Hostal Roig – Gavet de la Conca / Pallars Jussà

Vista general: a la dreta, dalt del roquerar es veu minimament la torre.

Situació: En terrenys de Gavet de la Conca, municipi del Pallars Jussà – Lleida.

Època: Segles X-XI.

Estat: Malmès. Solament queda en peus les restes d’una torre rodona. Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 26/05/2011:

Procedents de Vilanova de Meià i circulant per la carretera L-913 en sentit nord, arribem a un lloc situat a les coordinades N 42.03968 E 01.00187 on hi ha una solitària edificació.

Amb pintura, d’una manera una mica precària, a la porta del barri que accedeix al pati del mas, hi ha un escrit: Hostal Roig.

Aparquem el vehicle aquí mateix, al voral de la carretera i ens disposem a seguir l’itinerari a peu, caminant pel costat esquerra de la casa, en el mateix sentit en que hi hem arribat, deixant a la nostra esquerra una extensa zona de conreu i a la dreta, el barri.

Molt a la vora, a tocar d’aquest camp, a les coordinades 42.03908 01.00065 hi hem plantat una fita de considerables dimensions a l’inici d’un imprecís i poc definit corriol, inundat per tot tipus de plantes, que enfilant-se en mig de l’atapeïda vegetació ens hauria de conduir a la zona rocosa on està edificada aquesta antiga construcció, envoltada de considerables espadats.

Localització: N 42.03846 E 0.99973. Altitud: 1.126 m.

Altres: Potser seria recomanable que abans d’enfilar el camí, ens desplacéssim pel voral de la carretera uns metres més endavant, sobrepasséssim la casa i a l’esquerra, dalt d’un roquerar, hauríem de veure, de manera imprecisa, les restes del castell. Això ens ajudaria una mica a situar el nostre objectiu quan estiguem en mig del bosc, ja que si no localitzem el camí que hem intentat indicar, que és molt poc definit, ens caldrà pujar muntanya a través i no és gaire gratificant aquesta tasca.

A mig camí de l’ascensió es poden trobar, si hi ha sort, unes restes que hem interpretat que poden ser les d'una capella romànica dedicada a Santa Anna (?).

Informacions complementàries de l'ITINERARI

castell-de-lhostal-roig_0