Capella de Sant Gervàs – Gavet de la Conca / Pallars Jussà

I T I N E R A R I

Situació: A la vora del poblet de Sant Miquel de la Vall, nucli de població del municipi de Gavet de la Conca (Pallars Jussà) – Lleida, molt poc abans d'arribar al castell de Sant Gervàs.

Estat: Durant la nostra visita veiem que l'estan restaurant. No és accessible lliurament. Aparcament al davant mateix.

Altres noms: Capella de Sant Gervasi i Protasi- (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 10/10/2008:

Per tal d'accedir-hi i per a altres informacions, remetem als lectors a la pàgina del Castell de Sant Gervàs, situat a tocar de la  present construcció.

Altres:

• De la pàgina web Pat.mapa - enllaç trencat - Generalitat de Catalunya - ens complau extreure la següent informació (Abril 2013):

Edifici aïllat proper al Castelló Sobirà.

L'església té una sola nau que està coberta per una volta de canó de perfil apuntat reforçada per dos arcs torals; ha desaparegut la meitat de ponent d'aquesta coberta.

L'absis és semicircular i la teulada a dues vessants.

En el mur sud, abans d'arribar a l'absis, s'obre un arcosoli amb volta apuntada i davant hi ha una capella gòtica coberta amb volta de creueria.

Al mur nord s'obre la porta que és d'arc de mig punt adovellada.

Al centre de l'absis s'obre una finestra de doble esqueixada, a l'igual que dues finestres de la capella; també hi ha una finestra de l'arcosoli d'una sola esqueixada i al mur de ponent hi ha una cruciforme.

En dos carreus de l'angle nord-oest hi ha dos caps en relleu.

L'interior de l'església està decorat amb pintures barroques.

Notícies històriques

Sembla que aquesta fou l'antiga capella del castell, anterior a la que hi ha dins el recinte fortificat.

Les primeres notícies de l'església són de 1758, quan es féu la visita pastoral a Sant Miquel de la Vall i es diu que aquesta ermita estava en disputa entre el rector de Sant Miquel de la Vall i el de Llimiana, que era l'administrador de Sant Gervàs.

L'any 1904 continuava essent una capella de la parròquia de Sant Miquel però depenia de l'Ajuntament de Llimiana.”

• Per complementar aquesta informació, i referit a Sant Miquel de la Vall, ens complau extreure la següent ressenya (Abril 2013), de la pàgina web de l'Ajuntament de Gavet de la Conca:

“ Sobre el poble hi ha les ruïnes del que era l'antic poble i les del castell de Sant Miquel de la Vall, anomenat també castell de Sant Gervàs.

El castell forma un clos murallat defensat a la part més alta per una torre circular, avui migpartida per un llamp, i una bestorre semicircular.

A la part inferior del recinte hi ha les restes de la capella del castell, dedicada també a Sant Gervàs, d'una nau capçada per un absis semicircular.

Entre el castell, a la part més alta, i l'església s'esglaonen les cases, totes d'una sola planta.

Sembla que des del segle XIV el poble antic de Sant Miquel de la Vall era abandonat.

Aquest poblat fortificat pot considerar-se prototip d'un assentament rural, típic dels segles XI-XII.

Tota aquesta estructura descrita s'ha pogut exhumar, ja que era totalment colgada per runa i vegetació, gràcies a l'excavació que hi començà el 1978 l'historiador Manuel Riu, a càrrec del departament d'Història Medieval de la Universitat de Barcelona.

El castell, al NE del conjunt descrit, té una llargària de 62 m i una amplada d'uns 20 m.

És un recinte de planta triangular.

La torre de l'homenatge, que es degué construir abans del 966, té uns 7 m d'alçada, si bé devia arribar als 16 m.

El recinte tingué també altres torres.
Adossat al S del castell i emmurallat, es trobava el poble, de planta rectangular.

La seva superfície total és d'unes 8 ha.

Un dels edificis importants del poble és l'església de Santa Maria, l'antiga parròquia del lloc, un edifici romànic del segle XII d'una sola nau rectangular i un absis de planta semicircular.

Vora el castell, a uns 200 m en direcció a llevant, hi ha l'església, romànica, de Sant Gervàs, que antigament era dedicada a Sant Gervasi i Sant Protasi.

Sembla que fou la primitiva capella del castell, anterior a la que hi ha dins el recinte.

D'una nau capçada per un absis semicircular, a la part inferior d'aquest apareix un aparell característic del segle XI, mentre que les filades superiors de l'absis pertanyen ja a un segle XII avançat.

Té una capella adossada, probablement del segle XIV.

A l'interior, l'església és decorada amb pintures barroques.

Al costat seu hi ha un edifici, aixecat sobre unes arcades a la part inferior, que sembla del segle XVIII.

Pallars Jussà : Veure en un mapa més gran.