Castell de Conesa / Conca de Barberà

F O T O S

A continuació presentem dues fotografies de l'edificació que es suposa va ser el primitiu castell de Conesa, situada a la part alta del carrer del Castell:

castell-de-conesa-100316_508

La paret de l’esquerra de la fotografia correspondria a l’antic castell.

castell-de-conesa-100316_503

Imatge actual d'una part d'aquesta edificació, que coincideix amb la que apareix a la web del Consell Comarcal de la Conca de Barberà.

I tot seguit unes quantes de l'edificació coneguda actualment com "el castell", antiga Casa del Delme, Cal Gallard o  Casa Delmera.

conesa-can-gallard-100320_501

conesa-070224_508bis

conesa-070224_509

conesa-070224_510

Situació: A Conesa, municipi de la Conca de Barberà ( Tarragona).

Època: La construcció actual és del segle XVI. El lloc anomenat actualment el Castell fou durant segles la Casa Col·lectora de la Baronia de Muntanya del Monestir de Santes Creus, construïda per l'Abat Contijoch, l'any 1569. Abans va ser casal de la família Montpaó.

Ara bé,

A la pàgina web de l'Inventari del Patrimoni arquitectònic de la Conca de Barberà, es diu:

“Tipus de monument: Militar - Castell

Descripció:

Adreça:
Carrer Castell
Conesa

De l'antic castell de la vila només en queda una construcció que no suggereix que fos el castell. Segons sembla, les pedres del castell van servir per bastir la casa delmera de Santes Creus. L'actual immoble del castell està bastit amb un paredat ordinari amb morter de calç en gran part de la construcció, encara que en alguns trams el paredat ha estat realitzat en sec. S'hi accedeix per una escala de pedra. La coberta està formada per una teulada a dues aigües de teules àrabs corbes.

Ressenya històrica: La primera notícia del castell de Conesa data de l'any 1123. Al testament de Berenguer Sendred llega, entre d'altres, el castell de Conesa al seu fill Arnau. “

i encara continua amb més informació. La fotografia que es presenta és la mateixa que hem identificat també en aquest mateix reportatge.

A la pàgina web de l'Enciclopèdia Catalana, es diu el següent:

“ Al costat de l'església hi ha la Casa Delmera de Santes Creus, bastida el 1569 al lloc (el Castell) on hi havia el castell dels Montpaó (castlans de Conesa) per l'abat fra Jeroni de Contijoc.”

No es fa cap esment a la situació de l'antic castell. Finalment, a la pàgina web de Pobles de Catalunya es diu:

“ La casa delmera de Santes Creus va ser construïda l'any 1569, segons indica una inscripció que es pot veure a la llinda d'una finestra. L'edifici va ser bastit per l'abat Jeroni Contijoc sobre un antic casal del segle XII, que havia estat dels Montpaó, i que va ser adquirit pel monestir de Santes Creus el 1287.”

Tampoc no es fa cap esment a la situació de l'antic castell.

Llavors, a la vista d'aquestes diverses fonts, hauríem de convenir en que l'edificació situada al lloc actual, i coneguda com el castell, antiga casa delmera, es va construir amb pedres procedents d'una altra antiga edificació, el “castell original” (?).

Si us plau, que algú ens corregeixi si és necessari.

Estat: Aparenta un bon estat.

Altres noms: Cal Gallard, Casa Delmera

• Localitzarem l'“antiga edificació” al final de tot, a la part alta del carrer Castell.
  • Can Gallard es troba situada en un carreró sense sortida, a tocar de la plaça on hi ha la Casa de la Vila i l’església gòtica de Santa Maria .

Localització: Unes coordenades de situació qualsevol, al poble de Conesa: N 41 31 08.40 E 01 17 29.94 - Altitud: 703 m.

Altres:

• Cal donar un tomb sense preses pels carrers de trama medieval de l'antic recinte murat,  amb portals i torres, restes de l'antiga muralla.

• La torre emmerletada del campanar de l’església constitueix una veritable torre de guaita des dels seus 28 m. d'alçada. S'hi puja per una escala de cargol de pedra de 125 esglaons.

Edificacions properes:

A més, dins del terme municipal de Conesa hi podem trobar varies edificacions: veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Conca de Barberà : Veure en un mapa més gran.