Castell de Collbató / Baix Llobregat

Base de la torre.

Situació: Sobre un turó que vigila la població de Collbató (Baix Llobregat) – Barcelona.

Època: Segles XI – XII - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Malmès, molt poques restes. Lliurament accessible. Boniques vistes de la muntanya de Montserrat.

Accés - Visitat el 19/10/2006:

Dins de la localitat de Collbató, cal localitzar el carrer Amadeu Vives. Al final d'aquest vial passarem per sota d’un arc.

A l'esquerra arrenca un petit corriol que de seguida arriba a un lloc on hi ha unes alzines. Per l'esquerra i cap amunt ens hem d’enfilar dalt del turó, per un costerut camí, fins al cim.

Localització: N 41 34 09.95 01 49 48.40 -  Altitud: 420 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació:

El Castell de Collbató, situat al cim del turó que domina el poble, és en ruïnes.

En resta només el basament sencer de la torre mestra rodona que hi havia al punt més alt, i un tros de les seves parets, en molt mal estat.

Tot al voltant hi ha restes del recinte de muralla que envoltava la dita torre, rectangular i acabat en angles rectes.

Sota el turó del castell, per la banda de davant les coves del Salnitre (N), hi ha quatre arcs, el primer amb volta apuntada i els altres de mig punt.

Només el primer es pot dir que obre una cambra, els altres són contraforts de la roca, per a poder fer més ampla la superfície superior edificable del castell.

Castell termenat. Documentat el 991.

El lloc i castell de Collbató van pertànyer als vescomtes de Barcelona, dominadors de Montserrat.

El lloc és documentat l'any 931 (Pasqual, Sacra Cathalonia Antiquitatis Monumenta, III), quan se citen uns alous dins el castell de la Guàrdia.

El 946 els comtes Sunyer i Riquilda els donaren a Santa Cecília.

Del terme de Collbató se'n comença a parlar a la segona meitat del segle XI, i del castell el 1113, quan el vescomte Udalard el cedí a la seva filla Ermessenda.

En aquest document es descriu el seu terme.

A la fi del s. XIII ja pertanyia als Durfort.

El 1372 Guillem Durfort deixà testamentàriament el castell i el poble al monestir de Montserrat.

Fra Pere Rigalt de Vern, en nom del monestir, prengué possessió del castell el 27 de gener del 1377.

La jurisdicció de Collbató prosseguí en la mateixa propietat monacal fins a l'extinció dels senyorius.

MAPA de situació