Castell de Claret – Tremp / Pallars Jussà

Vistes des del castell de Claret.

Situació: a Claret, entitat de població del municipi de Tremp (Pallars Jussà) – Lleida.

Època: Segle XII - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Pràcticament desaparegut, doncs sols resta en peus la meitat d’una torre i poca cosa més. Lliurament accessible. Aparcament als voltants.

Accés - Visitat el 16/03/2012:

0 - Circulant per la carretera C-13 (Lleida – Esterri d'Àneu) en sentit nord, una mica abans d’arribar a la localitat de Tremp, entre els PK 85/86, trobarem una rotonda (42 09 22 0 53 54) on hi ha una sortida indicada per anar al Pont de Montanyana, cap a on ens dirigirem.

Ens trobarem llavors circulant per la carretera C-1311. A Google Maps l'identifiquem com a carretera de Barbastro a Tremp.

Entre els PK 21/22 d'aquest vial, a mà dreta, trobarem un trencall degudament indicat per arribar en breu espai de temps a aquest llogaret.

Localitzarem la torre a l'extrem oposat al lloc per on s'accedeix al poble.

1 - Localització: N 42 09 15.13 E 0 52 04.23 - Altitud: 621 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació - Abril 2020:

Les restes del castell de Claret es troben situades al final del mateix nucli urbà.

Del castell s'han conservat, bàsicament, la torre de guaita i restes de murs.

La torre, de planta circular, es troba parcialment enderrocada.

Destaca la conservació de finestres espitlleres.

Aquesta, té una alçada de set metres, aproximadament, i en el seu tram inferior, els murs compten amb un gruix d'un metre, que es va alleugerint en alçada.

L'aparell constructiu està format per carreus rectangulars, de petites dimensions i disposats en filades regulars.

La torre es troba adossada a una casa castell, també enderrocada, de la qual resten dos cellers medievals.

Dominava l'accés al poble i a la Conca de Tremp.

Notícies històriques

El topònim de Claret ja apareix documentat a finals del segle XI, concretament, 1099 - 1100. Tot i això no hi ha cap referència al castell fins al 1300.

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de wikipedia, la següent informació - (Agost 2016):

Actualment, aquest castell és en part desaparegut.

Se'n conserva la meitat septentrional d'una torre circular, que es conserva perquè en part fou reaprofitada pels habitatges que es construïren damunt de les seves ruïnes.

Se'n conserven fins a 7 m. d'alçada; la part inferior (1,5 m.) té un gruix de 105 cm.; la resta, 90.

L'aparell és de pedres regulars, posades de forma arrenglerada i molt ben encaixades, tot i que estan unides amb fang.

Al costat sud de la torre hi ha d'altres parets antigues, que també foren aprofitades per a cases, que poden pertànyer també al castell.

Tot plegat, sembla una construcció tardana, dins del romànic, del segle XII o XIII.”

Pallars Jussà :Veure en un mapa més gran.