Castell de Puigcercós – Tremp / Pallars Jussà

Valoració: Encara no hi ha vots.
espereu…

F O T O S


puigcercos-des-del-castell-de-la-guardia-de-tremp-081009_705bis

Vista des del castell de Guàrdia de Noguera. Al fons la ciutat de Tremp. En primer terme el turó on estava edificat el poble vell de Puigcercós amb la torre del castell. Vegi's la zona de l'esllavissada.

I T I N E R A R I


Situació: En un turó situat sobre Puigcercós, entitat de població del terme municipal de Tremp (Pallars Jussà) – Lleida.

Època: Medieval.

Estat: Molt malmès. Lliurament accessible. L’element més rellevant del conjunt d’edificacions és una torre rodona.

Dalt de la planura hi ha diversos cartells que alerten de la perillositat d’acostar-se al precicipi. Es pot observar perfectament una llarga escletxa que es va formant ...

Altres noms:

Accés - Visitat el 11/10/2008:

Procedents de Tremp i circulant per la carretera  C-13, en sentit Balaguer, a molt poca distància, a mà dreta, trobem un trencall entre els PK. 82-83, que ens assenyala per entrar al llogaret de Puigcercós. A continuació girarem pel primer carrer a mà esquerra i tot seguit pel primer a mà dreta, passarem una plaça, per davant de l’església, i continuarem recte fins al final del carrer on trobem una petita pujada asfaltada, on a dalt s’inicia una pista de muntanya: (N 42 07 53.69 E 0 53 25.29). A menys que es tingui un vehicle 4x4, deixarem aparcat el cotxe aquí mateix, i continuarem el camí a peu.

Camí que per cert, no presenta gaires dificultats, llevat de que trobarem varis trencalls ben definits, que tot seguit detallarem, en el ben entès, de que durant el recorregut trobarem també altres desviacions ( a un dipòsit d’aigua, entrades a camps de conreu, etc), que s’han d’obviar de manera intuïtiva.

1º trencall:  42 07 57 0 53 09 – cal girar a l’esquerra.

2º trencall:  42 07 50 0 53 07 – cal girar a l’esquerra.

3º trencall:   42 07 41 0 53 09 – cal girar a la dreta

Al cap d’uns 30 minuts, tot xino xano, ens trobarem dalt de tot del turó,  on hi ha una extensa planura, amb les restes del castell al fons.

Localització: N 42 07 49.14 E 0 53 00.65. Altitud: 527 m.

Altres: El poble de Puigcercós actualment està ubicat a tocar de la carretera C-13. Antigament, havia estat edificat a la vora d’on ara encara hi ha les restes del modest castell.

Una tragèdia que va començar l’any 1848,  amb unes primeres esquerdes al turó dalt del qual s’aixecava el poble, varen donar  la veu d’alarma, que no obstant es va apaivagar durant alguns anys més. Però els primers dies de l’any 1881 la situació es va fer força perillosa, de tal manera que es va començar a abandonar  el poble, per finalitzar l’any 1892 amb l’entrega de les noves cases als veïns.

Sembla ser que aquesta tasca es va poder portar a terme finalitzant un magnífic exemple de solidaritat, donada la commoció que va representar per l’opinió pública aquesta situació, i que varen mobilitzar moltes persones i entitats que van col·laborar econòmicament en la reconstrucció del lloc.

Edificacions properes:

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:Pallars Jussà : Veure en un mapa més gran.