Castell de Mur / Pallars Jussà

Valoració: Encara no hi ha vots.
espereu…

F O T O S


castell-de-mur-11

castell-de-mur-081009_702

castell-de-mur-081009_512

castell-de-mur-081009_507

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

castell-de-mur-081009_505

ANY 2012

 I T I N E R A R I 


Situació: Al terme municipal de Castell de Mur (Pallars Jussà) – Lleida.

Època: Segle XI - (Patrimoni.Gencat).

ProteccióBCIN – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Restaurat. No és accessible lliurament. Visitable. Fàcil aparcament als peus mateix de l'edificació.

Molt a la vora del castell hi ha la Col·legiata de Santa Maria de Mur, formada per l'església, el claustre i les dependències monacals. La visita, molt aconsellable, es pot portar a terme juntament amb la visita guiada al castell.

Altres noms:

Accés - Visitat el 24/09/2005 i 09/10/2008:

Procedents de Tremp i circulant per la carretera C-13 en sentit Balaguer, entre els PK 78 i 79 d’aquesta carretera, cal prendre un trencall a la dreta  (N 42 05 53 E 0 53 16) amb la indicació per anar al Castell de Mur.

Circularem còmodament per una carretereta asfaltada. Deixarem enrere el poble de La Guàrdia de Tremp. Trobarem posteriorment una cruïlla, també indicada per continuar per la dreta cap a Castell de Mur, on hi arribarem al cap d’un recorregut d’uns 9 km. des de la carretera general.

Localització: N 42 06 18 E 00 51 24 - Altitud: 880 m.

Altres: De la pàgina web de Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Abril 2013):

"Descripció

L'edifici, de planta triangular, amb els angles arrodonits i el costat sud-oest lleugerament corbat, conserva excepcionalment sencers els murs perimetrals.

Tota l'obra és apariada amb un aparell petit i regular, característic del primer romànic, bé que alguns elements -com el basament de la torre- han fet pensar en l'aprofitament de construccions anteriors.

N'existeix una descripció força detallada del 1576, recollida per Cuenca y Pessino. Actualment es conserva dins el recinte, adossada al mur de llevant, la torre mestra, de planta circular i uns 16 m d'alçada, dividida en quatre pisos i amb finestres espitllerades.

A l'extrem oposat, en l'angle menor del triangle, s'alça una bestorre, formada per un mur transversal que recolza en els laterals mitjançant una arcada de mig punt. Sobre l'arcada, a l'alçada de l'hipotètic camí de ronda, s'obre un portal d'arc de mig punt.

Al llarg dels murs s'obren algunes espitlleres, així com unes obertures cegues d'arc rodó, la funció de les quals ens és desconeguda.

En el mur sud-oest hi ha, a mitja alçada, el portal d'entrada. La cara interior del mur mostra senyals que han fet pensar en la possible organització d'alguns sectors de l'edifici mitjançant embigats de fusta.

L'estiu de 1986 s'ha ha dut a terme un camp de treball, que ha posat al descobert els fonaments d'alguns murs de les dependències del castell, i s'ha excavat la cisterna situada al costat mateix de la torre circular.

Notícies històriques

El Castell de Mur, que es troba encinglerat a la dreta de la Noguera, dominant la conca de Tremp, constitueix l'exemple de fortalesa romànica del segle XI més ben conservada de tot Catalunya .

El Castell, que fou centre de la baronia de Mur i que té al seu costat l'antic monestir de Santa Maria de Mur, és documentat segons Villanueva des del 969. Al segle XI pertanyia als comtes del Pallars Jussà, posteriorment passà al llinatge dels Mur, que de castelans esdevingueren els senyors."

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:Pallars Jussà : Veure en un mapa més gran.

A L T R E S 


Col·legiata de Santa Maria de Mur


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Claustre.