Castell de Mur / Pallars Jussà

castell-de-mur-11

Situació: Al terme municipal de Castell de Mur (Pallars Jussà) – Lleida.

ProteccióBCIN – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Restaurat. No és accessible lliurament. Visitable. Fàcil aparcament als peus mateix de l'edificació.

Molt a la vora del castell hi ha la Col·legiata de Santa Maria de Mur, formada per l'església, el claustre i les dependències monacals. La visita, molt aconsellable, es pot portar a terme juntament amb la visita guiada al castell.

Accés - Visitat el 24/09/2005 i 09/10/2008:

0 - Procedents de Tremp i circulant per la carretera C-13 en sentit Balaguer, entre els PK 78 i 79 d’aquesta carretera, cal prendre un trencall a la dreta  (N 42 05 53 E 0 53 16) amb la indicació per anar al Castell de Mur.

Circularem còmodament per una carretereta asfaltada. Deixarem enrere el poble de La Guàrdia de Tremp. Trobarem posteriorment una cruïlla, també indicada per continuar per la dreta cap a Castell de Mur, on hi arribarem al cap d’un recorregut d'uns 9 km. des de la carretera general.

1 - Localització: N 42 06 18 E 00 51 24 - Altitud: 880 m.

Altres: De la pàgina web de Pat.mapa - enllaç trencat - Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Abril 2013):

"Descripció"

L'edifici, de planta triangular, amb els angles arrodonits i el costat sud-oest lleugerament corbat, conserva excepcionalment sencers els murs perimetrals.

Tota l'obra és apariada amb un aparell petit i regular, característic del primer romànic, bé que alguns elements -com el basament de la torre- han fet pensar en l'aprofitament de construccions anteriors.

N'existeix una descripció força detallada del 1576, recollida per Cuenca y Pessino.

Actualment es conserva dins el recinte, adossada al mur de llevant, la torre mestra, de planta circular i uns 16 m d'alçada, dividida en quatre pisos i amb finestres espitllerades.

A l'extrem oposat, en l'angle menor del triangle, s'alça una bestorre, formada per un mur transversal que recolza en els laterals mitjançant una arcada de mig punt. Sobre l'arcada, a l'alçada de l'hipotètic camí de ronda, s'obre un portal d'arc de mig punt.

Al llarg dels murs s'obren algunes espitlleres, així com unes obertures cegues d'arc rodó, la funció de les quals ens és desconeguda.

En el mur sud-oest hi ha, a mitja alçada, el portal d'entrada.

La cara interior del mur mostra senyals que han fet pensar en la possible organització d'alguns sectors de l'edifici mitjançant embigats de fusta.

L'estiu de 1986 s'ha ha dut a terme un camp de treball, que ha posat al descobert els fonaments d'alguns murs de les dependències del castell, i s'ha excavat la cisterna situada al costat mateix de la torre circular.

Notícies històriques

El Castell de Mur, que es troba encinglerat a la dreta de la Noguera, dominant la conca de Tremp, constitueix l'exemple de fortalesa romànica del segle XI més ben conservada de tot Catalunya .

El Castell, que fou centre de la baronia de Mur i que té al seu costat l'antic monestir de Santa Maria de Mur, és documentat segons Villanueva des del 969.

Al segle XI pertanyia als comtes del Pallars Jussà, posteriorment passà al llinatge dels Mur, que de castelans esdevingueren els senyors."

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, el següent text - (Abril 2020):

Descripció

El castell de Mur s'alça al costat de l'antic monestir de Santa Maria, dalt d'un turó encinglerat sobre la Noguera Pallaresa, a l'entrada de la Conca de Tremp.

La construcció, de planta triangular, amb els angles arrodonits i el costat sud-oest lleugerament corbat, conserva excepcionalment sencers els murs perimetrals.

A l'extrem oposat, en l'angle menor del triangle, s'alça una bestorre, formada per un mur transversal que recolza en els laterals mitjançant una gran arcada de mig punt.

Notícies històriques

El Castell de Mur, que es troba encinglerat a la dreta de la Noguera, dominant la conca de Tremp, constitueix l'exemple de fortalesa romànica del segle XI més ben conservada de tot Catalunya.

El Castelll, que fou centre de la baronia de Mur i que té al seu costat l'antic monestir de Santa Maria de Mur, és documentat segons Villanueva des del 969.

L'any 1986, el Servei de Patrimoni Arquitectònic començà la restauració del conjunt.

Les excavacions arqueològiques portades a terme llavors van establir diverses fases arquitectòniques:

1- Fonamentació de la torre en el segle X-primera meitat del segle XI.

2- Funcionament del castell romànic (meitat segle XI) en dos espais dividits per un mur transversal.

3- Reforma posterior que arriba fins al segle XV, abans d'abandonar-se definitivament al segle XVI.

El 2011, degut a la museïtzació de la Torre de l'Homenatge, es va procedir a la restauració de l'esmentada torre.

Altres pàgines

Pallars Jussà : Veure en un mapa més gran.