Castell de Castellgermà – Sarroca de Bellera / Pallars Jussà

castell-de-castellgerma-110901_503

Vista general, entorn.

castell-de-castellgerma-110901_510

Vista de l'ermita de la mare de Déu de Castellgermà. Al davant mateix hi ha les minses restes del castell.

castell-de-castellgerma-110901_525

Restes del castell. Vist així encara tenen una mica de cara i ulls, semblen les restes d'una torre. En realitat, si fem la volta, veurem que la part del darrere està derruïda ...

I T I N E R A R I

Situació: A Xerallo, petita entitat de població del municipi de Sarroca de Bellera (Pallars Jussà) – Lleida.

Època: Segle XI - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Malmès. Sols resta en peus la base d’una petita torre rodona.

Accés - Visitat el 01/09/2011:

0 - Procedents de la Pobla de Segur i circulant per la carretera N-260, en sentit El Pont de Suert, a tocar del PK 327 d'aquest vial, prendrem un trencall a mà dreta, - (42 21 49.2 0 52 08.8) per on continuarem, indicat per anar a Sarroca de Bellera a 1 km., i a Xerallo situat a 0,5 km.

Hi ha una rotonda; Prendrem la segona sortida. Continuarem, circulant ara, per la carretera L-521.

1 - Una mica més endavant tornem a trobar una desviació 42 21 59.3 00 51 60 on seguirem per l'esquerra. (Per la dreta aniríem en direcció, entre altres, a un càmping).

2 - Passem per davant de la porta d’entrada principal de l'avui abandonada fàbrica de ciment - 42 22 07.1 0 51 52.8  enfilem una pujada i tot seguit girem pel primer carrer a la dreta.

3 - Al final del vial arribem a una placeta - 42 22 13.4 00 51 47.9 - on hi ha un edifici de cinc  plantes d'alçada, anomenat col·loquialment per la gent d'aquest lloc, “el rascacielos”. Aparquem el cotxe i ens disposem a continuar el camí a peu, pujant per unes escales que hi ha en un costat d’aquesta plaça.

4 - Dalt d’aquestes escales hi ha unes casetes. Cal passar entre mig de dues d’elles, trepitjant un altre tram d’escales, on al final trobem l’inici d’un camí ben evident, que sense cap dificultat ens conduirà en primer lloc a l'ermita 42 22 30.1 00 51 43.7 de la Mare de Déu de Castellgermà (15 minuts) i després a les restes del castell de Castellgermà (5’).

5 - Localització: N 42 22 30.9 00 51 46.1 - Altitud: 1.090 m.

Les restes del castell es troben prop del santuari de Castellgermà.

Estan formades per una torre de planta circular i un recinte al seu costat est.

L'amplada de la torre és de 5,7 metres i sembla que el mur de la banda est seria recte però el seu estat de conservació no permet confirmar-ho.

El recinte està tancat al costat nord per roques i algun mur i al sud trossos de paret; cap al sud-est el mur feia un angle.

El parament d'aquestes construccions és de pedres petites i poc treballades unides amb un morter dur.

El castell de Castellgermà és documentat des del segle XI.

Els comtes de Pallars Sobirà tenien importants dominis alodials al seu terme.

La senyoria de Castellgermà va pertànyer als Erill des del segle XIV i fins a la fi de les senyories.

• En aquest lloc encara hi ha les restes ben evidents d’una important fàbrica de ciment que va funcionar durant els anys del 1950 al 1973 i que “tenia per funció subvenir a la necessitat de ciments que comportava la construcció de les obres hidroelèctriques de la Ribagorça i que aprofitava bona part del carbó procedent de les mines de Malpàs (Alta Ribagorça); havia arribat a produir 200.000 tones anuals”, segons informació extreta de l’Enciclopèdia Catalana.

Informacions complementàries de l'ITINERARI

castell-de-castellgerma-110901_531

Vista del primer tram d'escales que es cita al text.

castell-de-castellgerma-110901_529

Vista del segon tram d'escales.

Pallars Jussà : Veure en un mapa més gran.

xerallo-entrada-principal-fabrica-de-ciment-google-maps

xerallo-fabrica-de-ciment-110901_502

Dues vistes de l'antiga fàbrica. Tot i el temps passat, encara és perceb la importància que en el seu moment devia tenir.

Provoca un sentiment de tristesa, veure l'estat d'abandó d'aquestes instal·lacions.