Castell d’Adons – El Pont de Suert / Alta Ribagorça

Situació: A Adons, entitat de població del municipi del Pont de Suert (Alta Ribagorça) – Lleida.

Època: Segle X - (Wikipedia).

Protecció: Ho desconeixem.

Estat:  "A penes hi ha restes del castell: al capdamunt de la roca que domina el poble d'Adons, només al costat sud del turó resta un doble mur de maçoneria.” (Wikipedia)

Sembla ser que és accessible lliurament. No hem pujat  dalt del turó.

Accés - Visitat el 22/09/2012:

Procedents de Viu de Llevata (Castell de Viu de Llevata), i circulant per la carretera N 260 en sentit sud (La Pobla de Segur), en un lloc situat a 42 21 28.93 00 49 12.73, entre els PK  336-335, trobarem una sortida de la carretera a la dreta, degudament indicada per anar a Adons.

Durant el proper recorregut tornarem a trobar altres indicacions que ens dirigiran al lloc desitjat, sense problema.

Localització: Coordenades obtingudes directament del visionat de Google Maps: N 42 20 01.40 E 00 49 43.95 – Altitud: 1356 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2012):

“ Descripció

Aquest recinte fortificat s'alça sobre el poble d'Adons, en una roca que domina la població així com quasi tot el Pla d'Adons.

Poques restes es conserven sobre aquest altiplà de la roca (aproximadament 30 x 15 m) on encara s'hi poden distingir les restes de les estructures murades de la fortificació, sobretot al costat meridional, distingint-se un doble pany de muralla, que de forma aterrassada cobreix el pas pel lloc menys defensible.

Aquests murs, construits amb argamasa de calç, s'aixequen com a màxim 40 cm., estant coberts actualment per un potent nivell de sediment.

El lloc ha estat sotmés a intervencions il·legals mitjançant detectors de metalls, descubrint-hi, segons les notícies orals, vàries monedes d'època medieval i un gran medalló el qual contenia al seu interior un òs humà i un fragment de pergamí. No podem situar l'emplaçament d'aquests objectes expoliats.

Sobre la roca que presideix el poble d'Adons. Cobert de vegetació espessa. “

Alta Ribagorça : Veure en un mapa més gran.