Esglesiola de Sant Iscle i Santa Victoria de Gironella – El Pont de Suert / Alta Ribagorça

Vistes des de Gironella.

I T I N E R A R I

Situació: A Gironella, minúscula entitat de població del municipi del Pont de Suert (Alta Ribagorça) – Lleida.

Època: Segle XI – Romànic  - (Generalitat de Catalunya).

Protecció: BCIL - (Generalitat de Catalunya).

Estat: Bon estat. Lliurament accessible. Aparcament al voral de la carretera d’accés al llogaret.

Accés - Visitada el 22/09/2012:

Abandonem la localitat del Pont de Suert en sentit sud, circulant per la carretera N-230. Ben aviat trobarem una desviació a mà esquerra (42 24 04.47 00 44 32.87) per on continuarem i llavors ens trobarem circulant per la carretera N-260 en sentit La Pobla de Segur.

Abandonarem aquest vial quan trobem una desviació a mà esquerra (42 23 37.74 00 47 07.75), entre els PK 342-341, indicada per dirigir-nos a Malpàs. Ens trobarem llavors circulant per la carretera LV-5212, des del km. 0 d’aquest vial.

Al cap de ben poc, trobarem una desviació a mà dreta (42 23 45.59 00 47 19.60),

sense cap indicació (Tampoc sembla que interessi massa que hi sigui ...), per on continuarem.

De seguida arribem a Gironella.

L'esglesiola es troba uns metres abans, a l'esquerra de la carretera, perfectament visible, a l'altra banda d’un extens prat.

Hem aparcat en una corba d’aquesta carretera: 42 23 43.61 00 47 24.15 A continuació, hem travessat aquest prat fins arribar a tocar l'edificació.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2012):

“ Notícies històriques

L'esglesiola de Sant Iscle i Santa Victòria és en un prat pròxim a la masia de Gironella, prop de la confluència del barranc de Peranera amb el riuet de Viu.

A l'any 959 trobem una de les primeres referències documentals del lloc.

Ramon II, comte de Ribagorça fa donació al monestir de Santa Maria de Lavaix d'un indret anomenat "Penella Gironella".

Cap a l'any 1000 es torna a redactar el mateix document, per tal d'actualitzar els drets monàstics de Lavaix.

Amb això, el monestir de Lavaix intentava aturar l'empenta de la nova classe feudal , ja que senyors i cavallers es dedicaven a arrabassar el patrimoni monàstic. “

Turisme:

Alta Ribagorça : Veure en un mapa més gran.