Església sufragània de Santa Eulàlia de Peranera – El Pont de Suert / Alta Ribagorça

Peranera - Vista general.

Peranera amb una mica més de detall. Per la seva estructura i situació, diríem que l'edificació més alta deuria d'haver estat una casa forta o potser fins i tot un castell.

Malauradament, no hem sabut trobar cap tipus d'informació al respecte.

I T I N E R A R I

Situació: A Peranera, antic poble de la comarca de l'Alta Ribagorça, habitat ocasionalment a l'estiu, i que pertany al terme municipal del Pont de Suert (Lleida).

Època: Segle XIX – Obra popular - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Restaurada recentment. No és accessible lliurament. Còmode aparcament en qualsevol lloc d’aquesta deshabitada zona.

Accés - Visitada el 21/09/2012:

0 - Punt d'inici: Abandonem la localitat del Pont de Suert en sentit sud, circulant per la carretera N-230. Ben aviat trobarem una desviació a mà esquerra (42 24 04.47 00 44 32.87) per on continuarem i llavors ens trobarem circulant per la carretera N-260 en sentit La Pobla de Segur.

Deixem aquest vial quan trobem una desviació a mà esquerra (42 23 37 00 47 08), entre els PK 342-341, indicada per anar a Malpàs, cap a on ens dirigirem. Ens trobarem llavors circulant per la carretera LV-5212, des del km. 0 d'aquest vial.

Entre els PK 2-3 d’aquesta ruta apareixerà una desviació (42 24 32.01 00 47 52.36 ):

-       a l’esquerra, Malpàs.

-       Recte, Castellar, Erta, Sas / Restaurant l’Abadia. Continuem en aquesta direcció, recte. Durant el proper tram del camí trobarem una desviació (sense cap indicació), per anar al castell d’Erillcastell (Visita opcional – veure la pàgina corresponent).

Nova cruïlla a 42 24 46.98 00 48 40.48

-       Per la dreta aniríem cap a Erta, 7,9 km (Església de Sant Bertomeu – visita opcional -   veure la pàgina corresponent) i Sas 9,7.

-       Per l'esquerra hi ha un cartell de direcció prohibida.

-       Pel camí del mig, hi ha un  cartell: L'Abadia – restaurant , casa de pagès i pàrking. Continuem per aquí. En aquest lloc acaba l'asfalt i seguim per un camí de terra, a dia d'avui, relativament en bones condicions, que ens dirigeix sense més complicacions al llogaret de Peranera.

Uns metres abans de les ruïnes del poble, a la dreta hi ha un parell d'edificacions: unes granges de bestiar. Des d’aquesta pàgina volem agrair-li al propietari, les precises indicacions que ens va facilitar per poder arribar a Erillcastell, Erta i l'aproximació a l'ermita de Santa Margarida de Peranera.

Altres:

• De la pàgina web - (Patrimoni.Gencat)., ens complau extreure la següent informació (Setembre 2012):

" Descripció

Església d'una nau amb sagristia i capelles adossades que formen un edifici de molt baixa qualitat arquitectònica.

La façana té una porta amb arc rebaixat, senzill rosetó per a il·luminació del cor i el campanar de cadireta de dues arcades de mig punt amb les respectives campanes.

Era sufragània de la de Sas.

Sembla fals el document que fa esment dels homes de Sas i Peranera el 887 amb relació a Lavaix. A llevant hi ha l'ermita de Santa Margarida, romànica. "

• Sufragània: Una església sufragània és una església, normalment amb territori i drets quasi parroquials, que depèn d'una parròquia eclesiàstica principal o matriu.

Webs sobre el romànic:

Alta Ribagorça : Veure en un mapa més gran.

Informació complementària a l'Itinerari:

Vista de l'ermita de Santa Margarida de Penarera, des del lloc de Peranera. (Captura de pantalla d'una foto nostra, amb anotacions manuals).

Captura de pantalla de Google Maps de l'itinerari per anar a Peranera.