Castell de Castellfollit – Castellfollit de Riubregós / Anoia

castell-de-castellfollit-de-riubregos-110115-_501-502

castell-de-castellfollit-de-riubregos-des-de-la-torre-del-raval_501bis

Vistes del castell, des de la torre del Raval.

Porta d'entrada a l'edificació.

castell-de-castellfollit-de-riubregos-070705-_710

Espai superior del recinte del castell. Al davant, vista de les restes del recinte sobirà, amb una torre circular, parcialment conservada. Darrere, a l’esquerra, una torre albarrana, quadrada, i una torre elèctrica del segle XX.

Restes d'una torre rodona del castell.

A continuació veurem altres imatges de les restes del castell:

castell-de-castellfollit-de-riubregos-110115-_513

castell-de-castellfollit-de-riubregos-110115-_516

Situació: A la població de Castellfollit de Riubregós (Anoia) - Barcelona.

Època: Sense estil definit - Segles XII – XIV - Generalitat de Catalunya. *

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya. *

Estat: Malmès. Lliurament accessible.

Altres noms: Castell de Sant Esteve - Generalitat de Catalunya.*

Accés - Visitat el 05/07/2007:

Procedents de Calaf, i circulant per la carretera 1412-a, hem accedit al poble,  per la SEGONA ENTRADA, travessant un pont, i girant a l’esquerra. Tot seguit hem aparcat.

Iniciem l’itinerari davant d’una petita font pública, amb figura de castell amb dues torres. Entrem al carrer de Sant Roc, parcialment cobert, i accedim a la plaça Major, porticada, amb l’església a l’esquerra i una oficina d’una entitat bancària, a la dreta.

Seguim al front, tornem a passar per un altre tros de carrer cobert, que ens duu a una placeta de formes irregulars. Una mica endavant i a la dreta veiem dos petits trams d’escales. Cal agafar les de la dreta (*), d’esglaons més grossos, i enfilant-nos, ajudats per unes baranes de fusta, arribarem a dalt del castell en cinc minuts.

Localització: N 41 46 35 E 01 26 13. Altitud: 523 m.

Altres:

• (*) A dalt i  a la dreta d’aquestes escales hi ha un petit passadís que per darrere d’unes cases, ens porta a una placeta – plaça del castell - on hi ha un cartell amb informació de la construcció, i una interessant creu de terme.

• De la pàgina  web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Maig 2019):

" Descripció:

De l'antic castell queden encara restes notables dels murs, d'una torre mestra i de dependencies, una de les quals amb volta i en la qual s'han descobert recentment i publicat uns grafits amb dibuixos medievals, en què es destaca una antiga edificació, uns cavallers i l'escut del Cardona, cosa que permet de datar-los al principi del segle XIV, quan el castell va passar a l'orbita dels Cardona.

L'àmbit del castell és delimitat per un clos de perímetre irregular.

També es conserven dues torres albarranes situades a certa distància del cos central de la fortificació.

Aquestes estaven connectades per uns murs, ara desapareguts, i formaven una línia defensiva de primer ordre.

La Torre del Raval, que s'aixeca en un pujol situat a migdia, és una torre pentagonal d'uns 12 metres d'alçada.

La Torre d'en Balet o del Ballester, situada dalt d'un turó al nord-oest, entre el riu Llobregós i el torrent de la Terrissa, és de forma cilíndrica.

Castell termenat. Documentat el 1030 amb el nom de Castell de Sant Esteve.

Inicialment el Castell de Castellfollit, anomenat també en documents dels segles XI i XII Castell de Sant Esteve, formava part dels dominis de la casa comtal de Cerdanya, però era infeudat a la família dels Cervera que surt com a senyora o castlana del castell, sota els comtes de Cerdanya, de d'abans de 1030.

Castellfollit passà al domini total i directe dels Cardona el 1148.

Després d'un temps sense notícies directes, pels volts del 1275 trobem aquest castell dintre l'orbita dels Cardona, com a feudataris de la casa reial.

El castell tornarà a tenir protagonisme al segle XIV amb motiu de les bregues dels súbdits de Cardona contra els del castell de Pinós, el 1478 en la Guerra contra Joan II, i molt més tard, durant l'ocupació napoleònica, en que convertí en un punt ferm dels francesos, i el 1822 en la persecució contra la Regència d'Urgell ."

* Informació  extreta de la pagina web de la Generalitat de Catalunya.

A tocar d’aquesta construcció hi trobem també dues torres albarranes:

Informacions complementàries de l'ITINERARI

Al davant d'aquesta font comença el recorregut a peu, pels carrers de la població.

Així es veu, des del castell, la segona torre albarrana, la Torre del Ballester .

castellfollit-de-riubregos-des-de-la-pujada-a-la-torre-del-raval-110115_501

I finalment, així es veu Castellfollit de Riubregós, des del camí d'accés a la Torre del Raval i al Castell de Castellfollit.