Torre del Raval – Castellfollit de Riubregós / Anoia

Castell de Castellfollit de Riubregós des de la Torre del Raval.

Torre Ballester des de la Torre del Raval.

I T I N E R A R I

Situació: Dalt d’un turó que presideix la localitat de Castellfollit de Riubregós (Anoia) Barcelona.

Època: Segle X.

Estat: Torre albarrana que juntament amb la de Ballester defensava el Castell de Castellfollit, anomenat també en documents dels segles XI i XII, castell de Sant Esteve.

De planta pentagonal, presenta encara un respectable aspecte. L’interior és lliurament accessible, a través d’una petita porta, la llinda de la qual està feta amb petites lloses.

Hem localitzat dos camins per anar-hi. Hem pujat per un i baixat per l’altre.

Itinerari 1: Ja dins de Castellfollit, cal localitzar la confluència dels carrers Major i Raval. En aquest lloc (N 41.77556 1.43705) hi ha una petita placeta. Veurem clarament l’inici d’un corriol que s’enfila decididament cap a les restes del castell, situades dalt de tot d’un turó que presideix la població. Al principi el camí és força costerut.

Al cap de ben poc, es bifurca. Continuarem per l’esquerra fins arribar a un coll (*) on novament es torna a bifurcar. Cap a la dreta es dirigeix de manera planera cap al castell. És el camí que farem a la tornada. De moment continuarem per l’esquerra. En un total d’uns 10/15 minuts, des del començament, arribem a tocar de la torre.

Itinerari 2: Des del coll citat a l’itinerari 1 (*) continuem per la dreta i en un tres  i no res arribem a les restes del castell. Després de la visita, baixem per un costerut camí, flanquejat per unes baranes de fusta. Al darrer tram del camí, passem entre unes edificacions a banda i banda (una d’elles és el col·legi de Sant Roc), baixem unes escales de pedra i arribem a la plaça on hi ha la Casa de la Vila ( 41.77592 1.43758).

Així doncs qualsevol dels dos recorreguts es perfectament vàlid en aquesta ocasió. Si ho fem al revés trobarem el camí que va des del castell a la torre, al final del recinte jussà, en el mateix sentit en que hem arribat a la planura,  a mà dreta,

Aconsellem aparcar a la part baixa de la població i fer a peu el breu i bonic recorregut que pel carrer de Sant Roc, ens conduirà al carrer Major.

Localització: N 41.775136 E 1.435047 - Altitud: 540 m.

Altres: L’interior de la torre fa unes 4,5 passes de llarg per unes 3 passes d’ample. Hom diu que té una alçada de 12 metres.

Sols es manté en peus l’estructura exterior de la torre. Tot i així s’hi endevinen alguns elements (suports,arcs,escales ...) de l’antiga estructura interior.

A l’exterior, encara és ben evident l’existència d’un fossat, avui en dia ocupat per la vegetació, que envoltava una part de l’edificació.

A les pàgines del Castell de Castellfollit i de la Torre Ballester hi trobareu informació gràfica de les altres dues edificacions que completen el conjunt fortificat del castell de Castellfollit, molt malmès pels estralls de les guerres, en especial per la voladura que hi féu el 1822 el general Mina quan el va arrasar i amb ell la població.

Una pàgina amb informació: Enciclopèdia catalana