Castell de Boixadors – Sant Pere Sallavinera / Anoia

Pedres classificades, abans i després.

Situació: Al municipi de Sant Pere Sallavinera (Anoia) – Barcelona.

Època: Segle XI - (Patrimoni.Gencat).S'hi estan portant a terme treballs de restauració.

Protecció:  BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: En obres. No és accessible lliurament. Visitable. Excel·lents vistes.

Al costat del castell, hi ha l'església de Sant Pere de Boixadors, romànic, documentat des del segle XI.

Uns dels possibles itineraris – i únic que coneixem -, és el següent:

Circulant per la carretera C-25, prenem la sortida de Calaf. Quan ja enfilem el poble, a la dreta hi ha uns edificis d'unes indústries: després de passar per la Sant Miguel, veurem un cartell (Quasi al davant hi ha una benzinera de Bon Àrea) que indica, pel primer carrer, a la dreta: La Fortesa, camp de futbol i Pavelló Esportiu. Continuarem per aquí.

Passem pel costat del camp de futbol (queda a la nostra dreta). Passem per sota de la C25. Arribem a La Fortesa, seguim. Arribem a una masia que s'anomena Ribalta de la Fortesa. Passem per un portal, un cobert, per sota mateix de la casa i sortim a un encreuament: agafem cap a l'esquerra. Anem ara per una pista, amb terreny de camps a banda i banda, durant 5 minuts - 1,6 Km.  Arribem a un encreuament sense cap indicació. Girem a l'esquerra. Ara la pista es asfaltada - 800 metres - Arribem a un altre encreuament. Hi ha un cartell, una pedra per seure, una capelleta i un dipòsit d'aigua. S'acaba la carretera asfaltada. Agafem cap a l'esquerra.

Molt a prop, a 100 m.,  torna a haver-hi un encreuament. Hi ha un cartell que ens indica que hem d'anar cap a l'esquerra per anar al castell de Boixadors.

Comença una pista sense asfaltar, que a poc a poc, i en uns 2,2 Km.  ens portarà a una planura on deixarem el cotxe i pujarem cap al castell, perfectament visible i situat a uns 200 metres.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Març 2017):

La següent informació tracta de manera conjunta el castell i l'església.

Descripció

El castell de Boixadors es troba d'alt d'un turó a 848 m d'altitud acompanyat de la l'església de Sant Pere.

Del castell resta la torre rodona mestra, una sala coberta amb un arc de diafragma ogival, i restes d'un casal senyorial amb les seus cups, colomar i altres senyals de dependències així com de murs que protegien els apartats dels senyors.

Són de destacar la cúpula interior de la torre, la volta de la cisterna, diversos finestrals, i una sala que no conserva sostre però on es poden veure els arrencaments dels arcs ogivals que sostenien la volta.

Connectada per un portal amb el castell, estaria la capella de Sant Pere i a l'altra banda del castell envoltat de murs es conserva el que sembla ser una gran necròpolis. Un esglaonat joc de murs i contramurs, escalen i protegeixen el monticle.

Casal del castell

Sala del castell de planta rectangular i realitzada amb aparell de carreus petits ben tallats que patí reformes posteriors.

A l'interior es conserven dos arcs ogivals que sostenen la volta, ara desapareguda, dos arcs adovellats de mig punt que comuniquen amb d'altres dependències del castell (una d'elles el baluard que fou afegit a la façana, tapant part de les dovelles de l'arc de mig punt que serveix d'entrada al casal i que es pot apreciar a la foto).

Externament es pot apreciar, a part del gran portal adovellat, una finestra a una de les parets laterals, i una finestra més gran damunt del portal que fa pensar, junt amb d'altres elements conservats a l'interior, en una reforma als segles XVII-XVIII (resta un ferro de tipologia barroca a la porta).

L'interior conserva a les parets els forats de les bigues que dividien el casal amb un pis.

És molt interessant un accés que porta a un soterrani. En aquest accés hi ha una petita base, en un costat, circular que et caire d'haver estat una torre. Un dels arcs ogivals, que està molt a prop de la torre de l'homenatge, va ser tapiat.

Església de Sant Pere

Es tracta d'una construcció originalment d'una sola nau coberta d'una volta de canó i capçada per un absis semicircular, probablement amb decoració de tipus llombard.

En època gòtica va ser reformada amb un absis quadrangular i dues capelles per banda.

La part romànica de la nau presenta una finestra de doble esqueixada al costat de migdia i una de simple a ponent.

Exteriorment conserva un tram de decoració d'arcs entre lesenes sobre la porta d'accés d'arc de mig punt. El campanar d'espadanya de dues obertures s'alça al mur de ponent.

Es castell està documentat des del 1014 i els seus senyors ho són des del 1123.

Del tronc principal dels senyors de Boixadors sortiren branques secundàries com els Foixà -boixadors que des del 1425 senyorejaven aquest castell que passà al domini dels Salvà el 1622 i als Xatmar el 1725.

Entre els anys 1999 i 2004 es van portar a terme succesives campanyes arqueològiques que van posar al descobert diverses estructures i van permetre documentar les diferents fases històriques i constructives del castell.