Cal Ribalta de la Fortesa – Sant Pere Sallavinera / Anoia

I T I N E R A R I

Situació: A La Fortesa, nucli de població de Sant Pere Sallavinera, vila i municipi de la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Època: Segle XVII - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Habitada. Aparcament als voltants.

Senzill de localitzar donades les reduïdes dimensions del llogaret.

Localització: N 41 44 49.23 E 01 32 16.19 – Altitud:720 m.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2013):

“ Descripció

Es tracta d'una gran casa, actualment de planta , gairebé, rectangular, degut a les diverses transformacions que ha sofert al llarg dels anys.

Es destacable l'arc de passatge que la travessa d'est a oest, així com la seva façana de llevant amb una ordenació de balcons i finestres força notable.

Actualment està essent restaurada pel seu propietari. Ornada amb arcs de pedra i amb un gran escut portat de fora.

Notícies històriques

Gairebé no tenim notícies d'aquesta casa, encara que sabem que es tracta d'una de les grans pairalies de la comarca.

Sabem que la família Ribalta era la que tenia cura de la capella de Sant Joan al segle XVII, quan aquesta fou Refeta.

De la casa sabem d'una gran reforma feta l'any 1760, però en desconeixem les anteriors i fins i tot les posteriors.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de Pobles de Catalunya el següent text (Octubre 2013):

S'alça al lloc on antigament hi havia hagut la fortalesa originària.

L'actual edifici és bàsicament del segle XVII tot i que conserva alguns elements anteriors.

La casa és travessada per un passatge amb volta. La porta principal està presidida per un gran escut familiar.

• Finalment, per complementar les dues fonts d'informació anteriors, ens complau transcriure el text que figura al plafó informatiu que hi ha a la primera de les fotografies d'aquest reportatge (Octubre 2013):

" La Fortesa deixa en el topònim ben clar el seu origen medieval com a fortalesa de vigilància i control de l'entorn. Està situada en mig d'un territori planer, però, en l'indret més alt, idoni per a controlar el territori. Aquest nucli neix a l'entorn d'una antiga fortificació sorgida a finals del segle XII (amb anterioritat a l'any 1202) quan tot el territori estava controlat pels Boixadors, senyors del castell veí. En aquest període es creen “domus” o fortaleses que generalment, com en aquest cas, són petites fortificacions situades al costat de vies de comunicació importants.

La Fortesa es troba en el límit dels dominis dels Boixadors, just on comença el territori controlat per Calaf, situat sota la jurisdicció de la important família dels Cardona. La construcció de la Fortesa respon a les tensions pel control del domini jurisdiccional sobre el territori.

Al voltant de la fortalesa es va anar creant un petit nucli de la població que apareix documentat des del 1282 com una “villa”.Es tracta d'un petit assentament medieval de pagesos que es dediquen al conreu de les terres de l'entorn. El nucli actual reflecteix perfectament els seus orígens medievals per la sinuositat dels carrers, els carrerons coberts de volta, les arcades, les parets de pedra, i els portals adovellats.

Cal Ribalta de la Fortesa

La fortalesa originària, desapareguda, estava situada en el punt més alt de la població just on actualment s'alça Cal Ribalta.

És un gran casal de planta rectangular, que ha sofert nombroses modificacions al llarg del temps i s'hi han anat afegint diversos cossos que actualment formen una gran unitat. La major part de l'edifici correspon al segle XVII.

És força singular el gran arc de passatge que travessa en sentit est-oest i que permet conservar el traçat originari del camí d'ús públic, mentre la casa, l'espai privat, s'expandeix damunt per continuar incorporant a l'espai domèstic unes dependències situades a l'altre costat de la via. La façana de llevant presenta una perfecta ordenació de finestrals i balcons."