Església de Sant Pere del Castell de Boixadors – Sant Pere Sallavinera / Anoia

Església de Sant Pere i castell de Boixadors – Sant Pere Sallavinera

Vista general del castell de Boixadors. A la dreta de la fotografia apareix la silueta de l'església de Sant Pere del castell de Boixadors.

Església de Sant Pere del Castell de Boixadors – Sant Pere Sallavinera

Vistes des de l'església de Sant Pere del castell de Boixadors

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Pere Sallavinera, vila i municipi de la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Protecció: Juntament amb el castell de Boixadors, gaudeix del nivell de  protecció  BCIN.  - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment presenta un bon estat. No és accessible lliurament. L'església és part d'un conjunt arquitectònic format per aquesta edificació i les restes del castell de Boixadors.

El dia de la nostra visita, als voltants de les dues edificacions hi ha materials i eines de paleta, que denoten que s'hi estan portant a terme importants obres de restauració. Visitable.

Accés - Visitada el  19/08/2006:

Per accedir-hi i per altres informacions, us remetem a la nostra pàgina web del castell de Boixadors.

Altres:

• De la pàgina web L’Anoiaenviu, ens complau extreure aquest petit fragment d'informació (Gener 2014):

“ A redós del castell hi ha l'església romànica de Sant Pere, d'una única nau, que inicialment estava capçada a llevant per un absis semicircular, element que fou refet més tard, al segle XVIII, per l'actual de planta quadrangular; destaca també d'aquesta centúria, el campanar de paret amb dues obertures al mur de ponent.

De l'edifici original del segle XI conserva la decoració del mur de migdia, centrada en un fris amb arcs cecs en sèries de dos i lesenes molt curtes.”

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Març 2017):

La següent informació tracta de manera conjunta el castell i l'església.

Descripció

El castell de Boixadors es troba d'alt d'un turó a 848 m d'altitud acompanyat de la l'església de Sant Pere.

Del castell resta la torre rodona mestra, una sala coberta amb un arc de diafragma ogival, i restes d'un casal senyorial amb les seus cups, colomar i altres senyals de dependències així com de murs que protegien els apartats dels senyors.

Són de destacar la cúpula interior de la torre, la volta de la cisterna, diversos finestrals, i una sala que no conserva sostre però on es poden veure els arrencaments dels arcs ogivals que sostenien la volta.

Connectada per un portal amb el castell, estaria la capella de Sant Pere i a l'altra banda del castell envoltat de murs es conserva el que sembla ser una gran necròpolis. Un esglaonat joc de murs i contramurs, escalen i protegeixen el monticle.

Casal del castell

Sala del castell de planta rectangular i realitzada amb aparell de carreus petits ben tallats que patí reformes posteriors.

A l'interior es conserven dos arcs ogivals que sostenen la volta, ara desapareguda, dos arcs adovellats de mig punt que comuniquen amb d'altres dependències del castell (una d'elles el baluard que fou afegit a la façana, tapant part de les dovelles de l'arc de mig punt que serveix d'entrada al casal i que es pot apreciar a la foto).

Externament es pot apreciar, a part del gran portal adovellat, una finestra a una de les parets laterals, i una finestra més gran damunt del portal que fa pensar, junt amb d'altres elements conservats a l'interior, en una reforma als segles XVII-XVIII (resta un ferro de tipologia barroca a la porta).

L'interior conserva a les parets els forats de les bigues que dividien el casal amb un pis.

És molt interessant un accés que porta a un soterrani. En aquest accés hi ha una petita base, en un costat, circular que et caire d'haver estat una torre. Un dels arcs ogivals, que està molt a prop de la torre de l'homenatge, va ser tapiat.

Església de Sant Pere

Es tracta d'una construcció originalment d'una sola nau coberta d'una volta de canó i capçada per un absis semicircular, probablement amb decoració de tipus llombard.

En època gòtica va ser reformada amb un absis quadrangular i dues capelles per banda.

La part romànica de la nau presenta una finestra de doble esqueixada al costat de migdia i una de simple a ponent.

Exteriorment conserva un tram de decoració d'arcs entre lesenes sobre la porta d'accés d'arc de mig punt. El campanar d'espadanya de dues obertures s'alça al mur de ponent.

El castell està documentat des del 1014 i els seus senyors ho són des del 1123.

Del tronc principal dels senyors de Boixadors sortiren branques secundàries com els Foixà -boixadors que des del 1425 senyorejaven aquest castell que passà al domini dels Salvà el 1622 i als Xatmar el 1725.

Entre els anys 1999 i 2004 es van portar a terme successives campanyes arqueològiques que van posar al descobert diverses estructures i van permetre documentar les diferents fases històriques i constructives del castell.