Castell d’Ardesa – Rubió / Anoia

Tot seguit tres miniatures on apareix el text fraccionat per fer-lo llegible.

En primer terme apareix l'ermita de Sant Pere d'Ardesa. A l'esquerra, al fons, el puig de Sant Miquel.

En un lloc indeterminat entre l'església i el turó, es suposa que hi va haver el castell d'Ardesa.

Situació: En terrenys del terme municipal de Rubió (Anoia) – Barcelona.

Època: Edificació del segle X.

Estat: Desaparegut. Es suposa que havia estat edificat en un lloc no determinat entre l'actual capella de Sant Pere d'Ardesa i el puig del turó de Sant Miquel .

L'itinerari proposat és el següent:

Procedents de Jorba i circulant per la carretera C-1412 en sentit Calaf, al cap de poc prendrem una desviació a mà dreta, indicada per anar a Rubió.

Ens trobarem llavors circulant per la carretera BV-1037. Arribats al PK 2 d'aquesta carretera (41 37 28.13 01 33 04.79) , prendrem una sortida a la dreta, indicada entre altres, per anar a l'ermita de Sant Pere d'Ardesa.

Creuarem un petit pont per sobre d'una riera (41 37 28.24 01 33 16.16)  i a la sortida continuarem per la dreta. Hi ha un cartell assenyalant la direcció.

Més endavant trobem una cruïlla de camins (41 37 14.41 01 34 08.26). Un cartell indica la direcció a la dreta per anar a L’Espelt.

Nosaltres hem de continuar per l'esquerra, senyalitzat per un discret, petit cartell verd de senderisme, que ens informa que arribarem a l'ermita al cap d'un recorregut de 2,4 km.

Circularem ara per una carretereta a estones asfaltada i a estones no, a dia d'avui perfectament transitable.

Finalment arribarem a l'esglesieta i aparquem al davant mateix.

Localització: de l'ermita: N 41 38 04.70 E 01 34 51.53 - Altitud: 659 m.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent ( i minsa) informació (Juliol 2003):

" Descripció

Al puig de Sant Miquel, lloc on es trobava el castell d'Ardesa, hi ha un jaciment amb acumulació de pedres, algunes de les quals tenen restes d'argamassa.

Castell termenat, documentat per primera vegada el 1192."

• L'església, romànica, restaurada l'any 2009, no és accessible lliurament: una reixa de ferro barra l'entrada a l'interior. La part més interessant és l'absis semicircular (segle XI), amb arcuacions llombardes. No té coberta.

Església de Sant Pere d'Ardesa

• Dalt del puig de Sant Miquel (731 m.) hi oneja una senyera. No hi hem pujat.

• És força recomanable acostar-se a Rubió, on podrem contemplar la poderosa mola de l’església de Santa Maria de Rubió, gòtica, amb elements anteriors romànics i també discretes restes – una torre, llenços de muralla – del castell de Rubió.

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.