Església de Sant Pere d’Ardesa – Rubió / Anoia

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Rubió, un dels municipis més grans de la comarca de l'Anoia, i que a la vegada té la població més reduïda de tota la zona (Pertany a la província de Barcelona).

Estat: L'església, romànica, restaurada l'any 2009, no és accessible lliurament: una reixa de ferro barra l'entrada a l'interior. La part més interessant és l'absis semicircular (segle XI), amb arcuacions llombardes. No té coberta.

Accés - Visitada el 05/02/2011:

Invitem als lectors interessants en aquesta edificació, a visitar la nostra pàgina del castell d'Ardesa, on es descriu l'itinerari per arribar a l'església.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2013):

“ Descripció

La trobem en molt mal estat; la volta enfondida des de 1936 i tota l'església esberlada. Ens resta una magnífica àbsida del segle XI, decorada a l'exterior amb parells d'arcuacions llombardes, dividides per desenes, tres finestres i un fris amb dent de serra. D'una sola nau. Restes de la portalada de migdia i un campanar d'espadanya a l'oest, que és posterior. Part de la nau i portal del segle XII.

Notícies històriques

Sota el Puig de Sant Miquel, en el Pla de Rubió, hi ha l'antiga església de Sant Pere d'Ardesa. En tenim constància amb anterioritat al segle XI (document de l'any 989).

En la construcció del segle XI i a la fi del segle XII es reféu la nau i es construí un portal nou al mur migdia. Al 1192 va tenir lloc una dotació i nova consagració de l'església reformada. Fou sufragània de Rubió des del segle XV. Perdé la categoria parroquial vers la meitat del segle XIX. Pertanyé sempre a la jurisdicció dels castell de Rubió. Actualment està en molt mal estat.”

• Nota dels autors: Desconeixem la data d'emissió d'aquesta informació, però en tot cas ha de ser anterior a l'any 2009, data en la que consta que va ser restaurada, podent corroborar, que el dia de la nostra visita, l'edificació gaudia de bona salut.