Capella de Santa Eulàlia – Cardona / Bages

Capella de Santa Eulàlia - Cardona

Capella de Santa Eulàlia - Cardona - A la dreta de la fotografia veiem l'arc d'entrada al Passadís de l'antic hospital de Cardona.

Situació: A Cardona, vila i cap del municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XIV, segons un cartell que hi ha penjat a la paret. Fou capella de l'Antic Hospital de Cardona.

Protecció: De moment, no hem trobat informació.

Estat: Ho desconeixem. Des del carrer, es veu ben poca cosa.

La trobarem a la Plaça de Santa Eulàlia.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, i referida a l'Antic Passadís de l'Hospital de Cardona, situat al costat mateix de Santa Eulàlia, ens complau extreure la següent informació, que alhora informa mínimament d'aquesta capella (Març 2014):

“ Descripció

Solament queda de l'antic hospital de Cardona, el passadís amb arcs ogivals que comunica el carrer del Mercat amb la capella de Santa Eulàlia.

Aquest passadís queda actualment sota les cases i està en un lamentable (?) estat de conservació. Es poden veure encara els carreus de la part baixa de l'antic hospital.

Notícies històriques

L'antic hospital de Cardona es documentat ja al s. XI i estava situat al començament del carrer del Mercat, prop de la actual capella gòtica de Santa Eulàlia.

Beneficiat per el vescomte Ramon Folc I (s.XI) i pels seus successors, fou conegut com un hospital de Pelegrins, durant els s. XIII -XIV depenia del monestir de Sant Vicenç del Castell i aviat quedà massa petit, sobretot arran de les pestes del s.XIV, s'amplià i perdurà com hospital fins a finals del s. XVI.

La seva capella, Santa Eulàlia conservà el culte fins a finals del segle XIX, malgrat que un nou hospital fou bastit en un lloc més adient.”

Passadís de l'Antic Hospital de Cardona

Antic Passadís de l’Hospital de Cardona