Casa-Palau dels Gibert – Cardona / Bages

Situació: A Cardona, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Estat:  Bo. No és accessible lliurament.

Altres noms: Caixa de Pensions de la Vellesa i d'Estalvis - Generalitat de Catalunya *

La trobarem al carrer Major, 35, cantonada Doctor Merlí.

Localització:  N 41 54 50.3 E 01 40 46.9 – Altitud: 514 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Marc 2018):

Edifici d'arquitectura civil de grans proporcions.

La façana principal orientada a llevant (c/Major) amb tres grans portes d'arc de mig punt.

El primer pis conserva encara les elegants finestres gòtiques d'arcs polilobulats sostinguts per esveltes columnes geminades.

Al segon pis, un seguit de finestrals d'arc apuntat completen la decoració plàstica d'aquesta façana i també de la que don al carrer Dr. Melí.

Construït amb carreus més o menys regulars, el palau dels Gibert es un elegant edifici del gòtic civil. Al pati de l'escalinata hi havia també arcs ogivals.

Notícies històriques

Els Gibert eren senyors del Pujol de Planés, però tenien el seu palau i residencia a la vila de Cardona.

Gaudien d'un considerable prestigi. P. De Gibert fou enterrat en una urna gòtica a st. Miquel de Cardona.

Durant els s.XVII i fins el 1827 el Palau Gibert fou residencia de la presó pública de Cardona i a finals del s.XIX era utilitzat com a sala de Ball.

Actualment el Palau Gilbert es seu de l'oficina local de la Caixa de Pensions de la Bellesa i l'Estalvi.”

* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya