Capella de Sant Vicenç de les Roquetes – Sant Julià de Ramis / Gironès

Capella de Sant Vicenç de les Roquetes – Sant Julià de Ramis

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Julià de Ramis, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès – (Girona).

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCILRomànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Sembla que bo. No és accessible lliurament. Una tanca de filferro impedeix “tocar-la” i poder prendre fotografies en condicions.

En una fotografia d’en Jordi Contijoch Boada, que apareix publicada en una pàgina web de Patrimoni.Gencat, sembla que encara no s'hi havia instal·lat el filat de tanca.

Per la banda dreta del camí ens acompanya una sèquia per on corre l'aigua i al costat, el riu Ter.

La capella està adossada a una altra edificació i ambdues, ben defensades per uns gossos ben  cridaners, però que, al menys avui, no s'han deixat veure ...

Accés – Visitat el 26/07/2016:

El punt d’inici d'aquesta descoberta, és un lloc (42 01 49.8 02 50 12.5) de la carretera que al mapa de Google s'identifica com a N-IIa, entre els PK 722 / 723, en el tram entre Sarrià de Ter i Medinyà.

Prendrem una sortida, en baixada, sense cap indicació, que hi ha a la dreta de la carretera si circulem en sentit nord, i que accedeix a un camí de terra, per on continuarem.

Si no anem errats, en un lloc u altre hem vist que aquest camí s'indica com a Camí del Congost.

Durant el recorregut, d'uns 1.300 metres aproximadament, fins a l'esglesieta, no hi ha cap desviació. Hem aparcat al voral del camí, que per cert, és estretet, no és gaire còmode si trobem un vehicle de cara.

M A P A del itinerari

M A P A del ICGC

Localització: N 42 01 37.5 E 02 51 01.3 - Altitud  aprox. 60 m.

“ Descripció

Capella romànica d'una sola nau, de volta de canó lleugerament apuntada i absis semicircular de volta de quart de cercle.

Hi ha un lleuger arc triomfal amb una obertura de creu llatina i que dóna pas a la volta, arrebossada.

L'absis té una cornisa de quart de canya que clou la nau, una finestra de biaix a la part esquerra, tapada a l'exterior per l'acumulació de terra. L'absis està ocupat per una tina de trepitjar raïm, en desús.

L'entrada passa per sota del cor posterior, mig desfet. A la part esquerra de la nau hi ha un esbornac de pas que comunica amb Can Sant Vicenç. La part dreta està més desfeta per obertures posteriors.

La façana oest no és romànica sinó posterior, cosa que es veu amb el canvi de carreus, menys treballats.

La porta dovellada ha estat arrencada. Al damunt hi ha una obertura posterior i una finestra de biaix.

La coberta està plena de vegetació i l'absis està mig soterrat.

La cantonera de la façana està feta amb carreus romans de la torre de guaita romana que hi havia a la muntanya.

La porta dovellada fou recuperada pels amos de Can Cavallé quan eren a punt de robar-la, i actualment es guarda a casa seva.

Notícies històriques

1187: el bisbe de Girona dóna llicència a l'ardiaca de Girona Ramon per a introduir una canònica agustiniana a l'oratori de Sancti Vicentii de Rocha.

1204: Joan , capellà de Sant Sadurní de Vilavenut, fa donació a Sancti Vicentii de Rocha de 1200 sous barcelonins.

1240: Joan, de Sant Julià, confia a Sancti Vicentii de Rupe el seu cos i 15 sous.

1250: Guillem ven a l'altar de Sancti Vicentii de Rupe el lot de les seves terres.