Església parroquial de Sant Feliu – Celrà / Gironès

Situació: A Celrà, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès (Girona).

Època:  Segle XII – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN   - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat al costat.

Senzill de localitzar: a la Plaça de l’església.

“ Descripció

Gran església que centra la vila. De planta de creu llatina amb capelles laterals. Volta amb llunetes, cúpula sobre trompes al creuer. Tota arrebossada (barroca) a l'interior.

A l'exterior presenta dos tipus de maçoneria:

a) basament del campanar d'aparell treballat, però no gaire polit, amb finestra de doble esqueixada (romànica). Aquesta època es reflecteix també a l'interior a un traster d'una capella lateral: aparell sense treballar, de pedruscall.

b) Façana i campanar barrocs d'aparell ben treballat i polit.

Façana barroca emmarcada per un costat en una corba i per l'altre pel campanar. Porta neoclàssica. La façana és closa al 1803 i els capitells de les columnes són d'ordre corinti (s'assemblen a les fe Girona). Les escales de l'altar són del 1890, la sagristia del 1750-1800.

Es conserven estàtues d'un antic retaule (renaixentista?), una pedra per a la litúrgia, una pica baptismal, una d'aigua beneïda, mobles de la sagristia i una pica.

Notícies històriques

Esmentada el 1061 en un conveni entre els comtes Ramon Berenguer i Almodis i el vescomte Ponç Guerau. Al 1064, en el testament d'en Ponç, preceptor de l'església de Girona. L'any 1088 el bisbe de Girona Berenguer Guifré donà l'església a la canònica gironina.”