Capella de Sant Miquel de Vilaclara – El Bruc / Anoia

I T I N E R A R I

Situació: A la vora de l'autopista A-2, a la zona muntanyosa situada a l'esquerra d'aquest vial, circulant en sentit Barcelona – Madrid, abans d'entrar al túnel del Bruc.

En terrenys del Bruc, municipi de la comarca de l'Anoia.

Estat: Ruïnes. Les pedres de l'església es barregen amb les d'altres construccions. Lliurament accessible tot i que la visita comporta certa perillositat, donat el mal estat de les restes, juntament amb les dificultats que comporta caminar entre la feréstec vegetació que regna en aquest lloc.

Altres noms: Can Guixa - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 12/05/2013:

L'itinerari comença quan circulant per l'autopista A2, en sentit Madrid - Barcelona, arribem al Túnel del Bruc. Una vegada l'hem travessat, trobem la gasolinera del mateix nom, cap a la que ens dirigim, abandonant l'autopista, cenyint-nos a la dreta i dirigint-nos cap a un punt (1) situat a N 41 35 36.68 E 01 44 57.83, abans d'arribar als sortidors de benzina, i on comença un camí de terra, sense cap indicació, per on continuarem.

Al cap d'uns 500 metres aproximadament, arribaren a un lloc (2) situat a 41 35 24.64 01 44 59.64, sense cap indicació, on a la dreta veurem l'evident inici d'un camí que s'enfila decididament muntanya amunt.

Un quants metres més endavant, també a la dreta, el camí por on hem arribat fins aquí, s’eixampla i ens ofereix una bona raconada per aparcar el cotxe.

Retornem uns metres enrere i ataquem el camí que ens interessa. En cinc minuts serem a tocar de les pedres que busquem.

Com anar-hi. Millor amb un 4x4. Possiblement també hi podríem anar amb un vehicle convencional, salvant algun que altre bony del camí, i en darrera opció, els 500 metres de distància que hi ha, a peu, des de la benzinera, es cobreixen en 10 minuts com a molt i constitueixen un exercici sa i saludable  ...

(1) i (2) – Veure mapa – itinerari.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2013):

" Descripció

Capella d'una nau, adossada al mur d'una masia abandonada. Absis amb arcuacions llombardes separades per pilastres i una petita finestra.

Cobert amb boveda (Volta - Nota dels autors) de mampostería. Murs de pedra i mampostería  L'entrada és per una petita porta allindada cara ponent. En el seu interior i junt l'absis hi ha un cup (Tina).

Notícies històriques

Era la capella d'un grup de masies situades damunt d'un turó, envoltades de bosc de pins, conegudes per Can Cuixa, actualment enderrocades. Ja existia al 1077, quan bescompte Udalard, senyor del Castell de la Guàrdia la cedí al monestir de Sant Cugat. Al 1727 deixà d'utilitzar-se com a capella i al 1757 fou abandonada definitivament. S'hi venerava el copatró de la vila. "

•  Des de Barcelona, circulant per l'autopista A2, en sentit Madrid, poc abans d'entrar al túnel del Bruc, l'absis d'aquesta edificació és perfectament visible durant uns instants, a l'esquerra, a la faldilla de la muntanya, en mig de l'arbreda.