Església de Sant Pau Vell – El Bruc / Anoia

Situació: En terrenys del Bruc, vila i municipi de la comarca de l’Anoia (Barcelona).

Protecció:No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmesa – Lliurament accessible. Situada una mica per sota d'on hi ha les suposades restes del castell de La Guàrdia. Estupendes vistes.

Accés - Visitada el 08/03/2009:

Per anar al castell de La Guàrdia o de Bonifaci, hem de passar primer per l'església de Sant Pau Vell. Així doncs, els remetem a la nostra pàgina web del castell de La Guàrdia, per tal de conèixer l'itinerari per arribar a aquesta església.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2013):

“ Descripció

Església de planta de creu llatina coberta amb volta de mig punt a l'absis i volta apuntada a la nau principal.

Les cobertes estan pràcticament esfondrades. Al costat de llevant hi ha l'absis rectangular amb una finestra i dues més a la paret de ponent. A l'absis nord hi ha una finestra de doble esqueixada.

Notícies històriques

Estava situada en el paratge on hi havia el castell de la Guàrdia, dalt del turó anomenat Coll del Guirló.

Va ser consagrada al 1084 i transformada al segle XIV. Arran de terra i al seu voltant queden vestigis de distribucions annexes.

És molt primitiva però patí força modificacions al s. XIV. Cemonçs`essent (?) capella del castell; hi té una de les seves parets adossada. D'aquest en queden alguns vestigis que ens poden assenyalar traces .”